Megoldáskeresés - Második felvonás

Szóval, a most csütörtöki megbeszéltek alapján feljegyzet módosítások kerültek implementálásra.

1. Azon csapatok, akik saját szerverrel, videómegtekintési lehetőséggel rendelkeznek (pl. UraharaShop, Naruto-Kun, Guddo-Fansub, AnimeAddicts, DragonHall+, Nanashi) megtarthassák tisztán ezt a saját oldaluk keretében. Az ő projektjeik esetében az oldalukhoz vezető linket kapjanak, és az ő projektjeiket nyilvános megosztóra újrafeltöltőktől sem kerülhet beágyazásra.

1.1 Közös projektek esetén, ha az egyik fél saját szerverrel, videómegtekintési lehetőséggel rendelkezik, az ő javukra dőljön el a kihelyezhetőség kérdése.

2. A csapatok részéről legyen lehetőség a visszalépésre, az eltávolításra, egy ún. opt-out megoldásra, ha nem kívánnak már megjelenni az adott oldalon. Ez esetben a döntésük tiszteletben tartandó, és választható legyen hasonlóan az oldaluk linkelésével vagy “a teljes kivonulásra”, azaz még az átlinkelés se legyen.

2.1 Ha egy csapat vissza kíván lépni, és van olyan tartalom tőle, amely közös egy olyan csapattal, amely nem kíván visszalépni, előzetesen beszéljék meg egymás között az adott mű maradását.

2.2. Az opt-outtól nem várható el, hogy a tartalom eltávolítása azonnali legyen, így egy minimális időt hagyni kell ennek elvégzésére. Ennek minimális türelmi ideje 1 hónap, a maximális nem lehet hosszabb 3 hónapnál. Ezen két időhatár között a csapat maga határozhatja meg, mennyi időt enged a munkáik eltávolítására, és ezen időtartam alatt új feltöltés nem jelenhet meg tőlük.

3. Akik úgy döntenek, hogy a tartalmuk megjelenjen az adott oldalon, választhassanak az alábbi lehetőségek közül:

3.1. Késleltetett kihelyezhetőség. Ez a megoldás lényegében annyit jelent, hogy a megadott időig még egy előhírnök bejegyzés sem jelenik meg, legfeljebb a híre, hogy kiadták, az ő csatornájukon/oldalukon megtekinthető. A késleltetés idejéről a csapat maga dönthessen.
3.2. Időzített kihelyezhetőség. Ez a megoldás hasonló lenne a YouTube Premierhez: a rész felvezetésre kerül, azonban egy visszaszámláló pörög majd ott a megadott idő lejártáig. A késleltetés idejéről a csapat maga dönthessen. Ennek maximális ideje a csapat fordításának kiadásától számított 72 óra lehet (vagyis 3 nap).
3.3. Azonnali kihelyezhetőség. Ez a megoldás lényegében nem érdemel különösebb magyarázatot.

A fenti lehetőségek egységesen érvényesek az adott csapat minden projektjére, kiadására, kivétel nélkül.

4. Az adminisztráció legyen tiszta mindenkire nézve. Ez az alábbi alpontokat jelenti.

4.1. Az adatlapon a tényleges fordítócsapat kerüljön megnevezésre. Ha több csapat közös projektként fordította, mindannyian legyenek pontosan és egyenlően megjelölve, ne csupán a feltöltő.
4.2. Ha több csapat különállóan készítette, akkor egyformán jelenjenek meg az adatlapon, a nézőnek legyen lehetősége választani, kitől óhajtja megnézni az adott művet. Ha erre nincs lehetőség, legyen feltüntetve, hogy melyik csapat mely részeket készítette.
4.3. A csapatok munkái ne keveredjenek egymáséival.
4.4. A csapatok tartalmai a saját csatornáikról kerüljenek megosztásra.
4.5. A csapatok köthessenek külön megegyezéseket a linggyűjtőkkel, ám ezek a megegyezések legyenek nyilvánosak.

5. A feltételek legyenek kiterjesztve a csapatok örökölt munkáira is. Vagyis “A” csapat megszűnésekor, ha “B” csapatba olvadt vagy kapta meg a munkáit, akkor a “B” csapat rendelkezhessen az “A” csapat munkáiról is. Ezen jog érvényesítéséhez ezeknek a mozgásoknak nyilvános vezetése szükséges, melynek elmaradása esetén a rendelkezési jog nem érvényesíthető annak pótlásáig.

6. Azon régi művek esetében, amelyek senkihez sem tartoznak, és nincs bizonyossággal feltüntetve, legyen egy “átmenetileg nem elérhető” jelölés a fordító helyén. Az ő felirataikat ugyanis nem kezeli senki, a feltöltőkre van bízva, hogy megjelölik-e vagy sem, és abban az esetben vissza kell fejteni, hogy ki is volt a fordító.

7. A statisztika legyen időszakosan lekérhető. Ha valaki igényt tart rá, ne kizárólag az oldalon nézhesse meg, hanem legyen a csapat számára egy könnyebb megoldás is, hogy valamilyen úton-módon az állandó látogatástól függetlenül is képes legyen követni azt.

8. A linkgyűjtő oldalak felmerülő költségei legyenek nyilvánosan elérhetőek, követhető a támogatásuk.

8.1. Ezek a költségek kizárólag a linkgyűjtő oldalak kiadásaira vonatkoznak. Minden mást, amit fenntartanak, annak költségeit nem írhatják hozzá.
8.2. Követendő példának álljon ehhez az AnimeAddicts elszámolása.

9. Az adminisztráció és a megoldások betartása legyen szabadon ellenőrizhető.

Változtatások:

  1. Bekerült a 2.2 pont, ami egy minimális időkorlátot szab a teljes kivonulás végrehajtására. Ezen felül, elkerülendő a visszaélés lehetőségét, egy maximális időkorlát is.
  2. Az időzített kihelyezéshez (3.2.) miután ez egy külön rendszert jelent, bekerült a maximális időkorlát, amennyit meg lehet adni. A késleltetetthez nem, mivel az a pont, ahogy írva is van, nem kíván meg előzetes, nyilvános bejegyzést.
  3. Zárómondatnak a 3. ponthoz bekerült, hogy minden projektre egyaránt legyen érvényes adott csapattól, annak közzétételétől számítva.
  4. A különálló bejegyzésekhez mivel konkrét döntés nem született róla, hozzákerült, hogy ahol nem oldható meg, ott legalább az legyen feltüntetve, hogy mely csapatok mely epizódokért feleltek.
  5. Módosítottam az a 4.4-ben az “embedelést” “megosztásra”, miután ez nem egy egyértelműen deklarált forma.
  6. Bekerült a 4.5, amely a nyilvános megegyezésekről szól.
  7. A 7. pontból törlésre került az alpont, helyette egybe épült a főponttal, ami ki lett egészítve az oldaltól független módú statisztika követésre.
  8. Teljesen új pontként bekerült a költségek nyilvános elszámolása.

Megjegyzések:

  1. Jelenleg a 4.2 pontban írott dolog legjobb tudomásom szerint fejlesztés alatt áll pár gyűjtőoldalnál, szóval lesz, csak türelmesnek kell lenni e téren, ahogy a korábbi adathalmazok korrekciója kapcsán is.
  2. Ugyanilyen a 6. pont is, amely kapcsán érdemes türelmet gyakorolni, hiszen az erre szolgáló információs bázis is előkészületben van.
  3. Az AnimeDrive fenntartja a jogot az újratárgyalásra egyes csapatokkal.
  4. Van egy külön topik a csapatmozgások követésére, ahol vezessük azt, hogy mely csapatok olvadtak be másokba, vagy olvadtak össze, mely jelenleg is aktív csapat gyakorolja bizonyos korábbi fordítások felett a kezelés jogát.
  5. Ide a végleges verdiktet tessék írni. A vitát az első felvonás topikjában folytassátok.
  6. A fentebbi implementációk a megbeszélteken született jegyzetekből kerültek átvezetésre.

Szerkesztés #1:
Xiaoyu észrevétele okán az 5. pontot bővítettem. Jelen pillanatban ezt a megoldást a Csapatmozgások topik töltése jelenti, ám átfogalmaztam úgy, hogy a jövőre nézve tartósabb lehessen, ha más nyilvános számontartási megoldás vetülne fel. Így a szöveghez magához nem lesz szükséges konkrét formában hozzányúlni.

Szerkesztés #2:
Tapion-sama felvetésére belekerült az opt-outnak egy rövid kiegészítése, amivel részben a fölöslegesen végzett adminisztratív munkát el lehet kerülni a gyűjtőoldali részről, részben pedig a kijátszhatóság ellen.

Én az 5. pontot kiegészíteném: “Ezen jog érvényesítéséhez a Csapatmozgások topik töltése szükséges, ennek elmaradása esetén a rendelkezési jog nem érvényesíthető annak pótlásáig.”

2 kedvelés

Az AnimeGun Sub álláspontja, kérései:
Weboldalunk: animegunsub.hu
Indavideó csatornánk: Animegunsub

  • Azon projektjeink esetében, melyek saját Indavideó csatornánkra feltöltésre kerültek, engedélyezzük a beágyazást / megosztást. Törölt vagy nem feltöltött projektek esetében weboldalunk online lejátszójára irányított link megjelenítését kérjük; újrafeltöltőket és egyéb beágyazásokat nem támogatjuk.
  • A 3. pont alapján minden videós kiadásunk esetén a maximális, három napos (72 órás) késleltetést kérjük a videós beillesztésig; előtte a weboldalunkra mutató link vagy egy szöveg megjelenítését engedélyezzük az adott epizód alatt.
  • A 4.5 alpont alapján ezen a feltételek csupán azokra a linkgyűjtőkre vonatkoznak, melyek nem linket vagy Indavideós beágyazást használnak.
  • Csapatunk fenntartja a lehetőséget a feltételek módosítására, vagy az együttműködés felbontására.

Csapatunk kezeli az rpks és a DaveSubs által fordított műveket is. Ezeket a Csapatmozgások topikban jeleztük, elérhetőségeik ott találhatóak.
Természetesen minden későbbiekben beolvadó csapat munkáira ezeket a feltételeket kívánjuk érvényesíteni, melyeket úgyszintén jelezni fogunk a megfelelő topikban.

Naruto-Kun Website Team
Weboldalunk: naruto-kun.hu
Indavideó csatornánk: NaKuWeTe

Álláspontunk:

1. pont: A videóink megosztását / beágyazását az alábbi kiegészítéssel engedélyezzük:

  • Vagy minden online elérhető projektünk kerüljön megjelenítésre, vagy egyik se. Azokat is kérjük megjeleníteni, amiket párhuzamosan vittünk/viszünk másokkal - akár a gyűjtőoldalak fansub csapataival párhuzamosan. Tudom, időbe telik, meg dolgozik mindenki a többforrásos megjelenítésen, csak szeretném rögzíteni a biztonság kedvéért.

  • Újrafeltöltőket abban az egy esetben nem bánjuk, ha olyan videót linkeltek, ami nálunk nem érhető el valamilyen oknál fogva (régi csapat vagyunk, így az első munkáink jellemzően .srt felirattal kerültek kiadásra, online felületre pedig semmit sem töltöttünk). Viszont ha felkerül az online videótárunkba a saját, - jellemzően - felújított verzió, akkor kérjük megszüntetni az újrafeltöltők linkelését a projektjeink kapcsán.

@Ricz a 2. pont opt-outjához annyi kiegészítést javasolnék, hogy az 1-3 hónapos türelmi időben az adott csapattól új feltöltést ne lehessen linkelni. Ha kialkudja valaki a 3 hónapot, az pont elég arra, hogy egy 12 részes animét végignyúljanak tőlük a folyamatban lévő opt-out állapot ellenére.

3. pont: Természetesen a mindenkori lehető legmagasabb késleltetést kérjük, ami jelen esetben 72 óra. Kérjük továbbá ehhez kapcsolódóan, hogy a várakozási idő alatt a kiírt - valamint valamennyi helyen és platformon megfogalmazott - szövegek, kommentek, üzenetek ne azt tükrözzék, hogy a fansub csapatok csúnyák és rosszak, hiszen ez egy kompromisszum, aminek létrejöttét a gyűjtőoldalak kezdeményezték. Illő lenne ennek megfelelően kommunikálni.

4.5 alpont: Ezen feltételek csupán azokra a gyűjtőoldalakra vonatkoznak, melyek nem linket vagy Indavideós beágyazást használnak.

Végszó: Amelyik gyűjtőoldal a csapatunk munkáiról, tevékenységéről, egyéni megállapodásról vagy bármi a témához köthető dologgal kapcsolatban beszélni kíván, keressen engem. Elsősorban a szöveges üzenetváltást preferálom, hisz a szó elszáll, az írás megmarad, de igény esetén akár voice chaten is rendelkezésre állok, vasárnap kivételével szinte minden nap “ráérek” 5-6 óra között.

Kazoku Subs
Web: Kazoku Subs
Inda csatorna: Kazoku Subs

Álláspontunk:

  • Csak és kizárólag saját Inda csatornánkra feltöltött tartalmaink megjelenítését támogatjuk. Az újrafeltöltőket nem. Amennyiben hibás a videó, nem található, stb. és valaki hamarabb észleli, mint mi, kérem, jelezze felénk és javítjuk. Discordon elértek. Természetesen nem elvárás, hogy ellenőrizzétek a munkánk, csak ha szembetűnik az ilyesmi.

  • Élünk a késleltetett kihelyezhetőség lehetőségével, igényeljük a maximális 72 órát. Ez időre nem kérünk visszaszámlálót, egy szöveget viszont igen, miszerint az epizód már elérhető csapatunk weboldalán, egy oda vezető linkkel. Amennyiben itt a nézők részéről kérdések, netalán követelőzések merülnek fel, korrekt tájékoztatásukat (nem hibáztatást) kérnénk. Ez vonatkozik minden olyan gyűjtőoldalra, mely nem Indavideós linket oszt meg, illetve ágyaz be.

  • Az opt-out, illetve módosítás lehetőségét fenntartjuk, és egyetértünk ennek kapcsán Tapion javaslatával.

  • A megegyezés nem jelent automatikus partnerséget.

  • Minden egyéb pontban egyetértünk a fent, Ricz által összeírtakkal.

A leírtakról szeretnénk kérni majd egy nyilvános visszajelzést, miszerint születik-e megegyezés velünk vagy sem.

Teljes mértékben jogos felvetés, bekerült.


Ricz/Ronin Factories
Weboldalunk: riczroninfactories.eu
Indavideó csatornánk: thefactories

Álláspontunk:

  • Csak és kizárólag a saját Inda csatornára feltöltött tartalmaink megjelenését támogatjuk, az újrafeltöltőktől nem. Bármilyen hiba esetén (eltávolították, törölték, nem található, meghibásodott, megrágta a bitmoly stb.) értesítsenek minket, hogy javítani tudjuk. Ezt az általunk kezelt HSTS-fansub Inda csatornájával szemben is kéretik alkalmazni.

Többforrásos megjelenítés esetén ugyanúgy szeretnénk mások mellett megjelenni, ha párhuzamosan vittük velük. Mivel ennek leadminisztrálása jószerével nem 1-2 perc, természetesen nem lesz azonnali elvárás a meglépése.

  • Alapvetően nincs ellenünkre az azonnali kihelyezés. Ellenben a közös munkák esetében fenntartjuk, hogy a partnercsapat kérése teljesüljön.
  • Az opt-out, vagyis az együttműködés felbontása mellett a feltételmódosítás és az újratárgyalás lehetőségét is fenntartjuk.
  • A 4.5 alpont értelmében ezeket a feltételeket az összes linkgyűjtő oldal esetében egyetemlegesen fenntartjuk. Külön megegyezést nem kötünk, ellenben az opt-out lehetőségét mindig a megnevezett oldallal/oldalakkal szemben fogjuk használni, mint a hozzájárulásunk megvonása.

Miután csapatunk több régi feliratkészítőtől örökölt anyagot, és azok nagy része elszórva található meg jelenleg az Indán, a fentieket kizárólag a mienkre és a HSTS-fansub csatornájára feltöltött anyagokra tartjuk fenn komolyabban. A többire ennél fogva sokkal lazább feltételként nem vonatkozik sem az opt-out, sem a 4.4 pont mindaddig, amíg nem tesszük közzé a saját csatornánkon is vagy kerül fel a javított/felújított verzió.

Végezetül, 22 napja írtam egy opt-out üzenetet. Úgy döntöttem, egyelőre felfüggesztem, és kivárom az egész ügy lezárását vele. Amennyiben kedvezően zárul a csapatok részére vagy minőségi értelemben sikerül lezárni az ügyet, úgy elállok a döntéstől, semmis lesz. Ellenkező vagy obstruált esetben 2 hónap türelmi időt mondok általánosan arra, ahol szerepel a nevünk, és majd közlöm a részleteket (ebben az esetben nem kell tartani attól, hogy szigorítok, csupán a folyamatosan korrigálás alatt lévő adminisztráció miatt pontosítani fogok a gyakoribb eshetőségekre).