Videólejátszási segédlet Windowsra: MPC-HC + LAVFilters + madVR + Külső feliratkezelők


#1

Videólejátszási segédlet Windowsra: MPC-HC + LAVFilters + madVR + Külső feliratkezelők

Ezt a leírást azért készítettem, hogy beállítási segítséget nyújtsak egy elterjedt anime videó lejátszási megoldáshoz. Felhasználjuk a Media Player Classic - Home Cinema, a LAVFilters és a madVR programokat, illetve az xy-VSFilter/XySubfilter/AssFilterMod feliratkezelőket.

Összetevők Magyarázata

 • Media Player Classic - Home Cinema: Maga a lejátszó szoftver, mely egybefogja az összes többi kiegészítőt.
 • LAVFilters: A Windowsba épített multimédia vezérlő segítségével megvalósított media dekóder. Feladata hogy felismerje és lejátszhatóvá tegye (azaz dekódolja) a különféle multimédia típusokat.
 • MadVR: Ez a program felel a képi megjelenítésért. Számos képvariáló és képjavító funkciója van, amelyek természetesen terhelik a számítógépet, ezért a segédlet nem kötelez a használatára, de az MPC-HCba épített megjelenítőkkel lehet probléma egyes esetekben.
 • XySubFilter, xy-VSFilter, AssFilterMod: Ez a három program a feliratkezelő, ezek felelnek a feliratok megjelenítéséért. Minden feliratkezelőnek megvannak a maga hibái, ezért nem mondhatom meg egyértelműen, hogy melyiket érdemes használni. Az XySubFiltert tenném első helyre. Elsősorban a betűtípusokkal szokott problémája lenni, illetve jobban terheli a számítógépet a kelleténél, de pontosabb, szebb és kevesebb megjelenítési hibát is tartalmaz, mint az xy-VSFilter. Az utóbbi időben nagyon feljött, nemrég jelent meg az Aegisubos kiegészítője. Nagy hátránya viszont, hogy jelenleg csak srt és ass feliratokat kezel, tehát általános célokra (például DVD vagy BD lemezek feliratainak lejátszására) nem használható. Jelen állás szerint az XySubFiltert tenném előre, utána az AssFilterModot (azoknak, akiknek elég az srt és ass támogatás) és harmadikként jön az xy-VSFilter.

Összetevők beszerzése

Figyelem! A szoftverekből létezik 32bites és 64bites változat is. Mivel az eltérő változatok nem működnek együtt, ezért minden komponensből csak 32bitet vagy csak 64bitet töltsetek le. Az útmutatóban 32bites változatot fogok használni, de minden ugyan úgy megy 64biten is.

Telepítés

 • Media Player Classic - Home Cinema: Indítsuk el a telepítőt (mpc-hc exe). A nyelvválasztás után a Tovább gombokra kattintva, akár alapértelmezett beállításokkal is feltelepítheted. Ha esetleg más mappába szeretnéd telepíteni, esetleg nem szeretnél ikont az asztalra, akkor értelemszerűen változtathaszt a beállításokon. A lépések végén, az összefoglaló képernyőn a Telepítés gombra kattitva elindul a telepítés, melynek végeztével csak ki kell lépnünk a telepítőből a Befejezés gombbal.
 • LAVFilters: Indítsd el a LAVFilters telepítőt. Szintén feltelepíthető alapértelmezett beállításokkal, Next, Next gombokat nyomogatva. A telepítés végeztével a Finish gombbal léphetsz ki.
 • madVR: Csomagold ki a letöltött zip fájl tartalmát egy olyan mappába, ahol nem lesz útban. Ezt a mappát nem törölheted le, amíg szeretnéd használni a programot, ezért általában a Program Files\madVR mappát szoktam javasolni. Utána Jobb egérgomb->Futtatás rendszergazdaként az install.bat fájlon. Egy felugró ablakban “Installation succeeded” felirat jelzi, hogy sikerült a telepítés. Bezárhatod az ablakot (vagy nyomj egy gombot a billentyűzeten), kész a telepítés. Ha le szeretnéd törölni, először futtasd le az uninstall.bat-ot rendszergazdaként, utána törölheted a madVR mappáját.
 • Feliratkezelők: Mindhárom feliratkezelő telepítése ugyanazon az elven alapszik, mint a madVR-é. Csomagold ki a letöltött zip tartalmát egy olyan mappába, ahol nem fog zavarni. Ha ez megvan, akkor a telepítéshez indítsd el rendszergazdaként a megfelelő bat fájlt (Jobb egérgomb -> Futtatás rendszergazdaként a fájlon). Egy előugró ablak jelzi, hogy sikerült-e a telepítés vagy sem. Ha sikerült, az OK gombot megnyomva befejezheted a telepítésti folyamatot. A bat fájlok:
  • XySubFilter: Install_XySubFilter.bat
  • xy-VSFilter: Install_VSFilter.bat
  • AssFilterMod: regassfilter.bat

Beállítás

MPC-HC

 1. Nyisd meg az MPC-HC-t (például az asztalról). Első indításnál megkérdezi, hogy szeretnél-e a jövőben frissítéseket keresni/telepíteni. Mivel valószínűleg már nem lesz több frissítés, ezért nyomj a Nem gombra. A beállításokban egyébként később megváltoztatható.
  01

 2. Esetenként felugorhat az az üzenet, hogy újra szeretnéd-e társítani az ikonokat. Ezt akkor írja ki, ha változás történik az ikonok megjelenítésében, például: ha megváltozik egy adott kiterjesztésnek az alapértelmezett programja, akkor a Windows megváltoztatja az ikon kinézetét. Érdemes Igen-t nyomni.
  02

 3. Kattints jobb egérgombbal a képernyőn (logón, ha videót nyitottál meg, akkor a videó képén) és válaszd ki a Beállítások menüt.

 4. A Lejátszó fülön egy dolgot érdemes eldönteni (a többi csak finomhangolás és itt nem törődünk velük): Ha azt szeretnéd, hogy ne záródjon be egy aktuálisan megnyitott videó, amikor újat nyitsz meg, akkor jelöld be a “Minden médiafájlhoz új lejátszó megnyitása” gombot.

 5. Ha be szeretnéd állítani az MPC-HCt alapértelmezett lejátszónak, most megteheted. A Lejátszó–>Formátumok fül alatt nyomj a Futtatás rendszergazdaként gombra, majd a Társítás minden fájltípushoz gombra (jobb felső sarokban a zöld pipás ikon), utána az OKéra. 6. A Kimenet fülön váltogathatsz a feltelepített kép/hang/feliratkezelők között.

  • DirectShow Video: Enhanced Video Renderer (custom presenter) //a továbbiakban: EVR (CP)// és madVR között kell dönteni. Ha az EVR-CP akadozik (remélem ma már ritka eset), esetleg érdemes lehet megpróbálni a Video Mixing Renderer 9-et (VMR-9). Közép- és felsőkategóriás gépek esetén a madVR-t javaslom, ugyanis animézés szempontjából az EVR (CP) nem képes minden videót helyesen lejátszani. A madVR viszont eszi a gépet, ezért ha az útmutató végén madVR-rel a videók akadoznak és a számítógép maximális teljesítményen van, akkor érdemes lehet lecserélni EVR (CP)-re. EVR (CP) és VMR-9 esetén állítsd be az átméretezőt Bicubic A=-0.75-re vagy A=-1.0-ra és kapcsold be az Alternatív VSync-et.
  • RealMedia Video és QuickTime Video-nál állítsd be a VMR-9et.
  • Felirat renderelő: Itt választhatod ki, hogy melyik feliratkezelőd szeretnéd használni. A Belső felirat renderelő az MPC-HC beépített feliratkezelője, a VSFilter / DirectVobSub az xy-VSFilter, a maradék kettő pedig egyértelmű. Amelyiket nem telepítetted fel, arra kiírja, hogy “Nem elérhető”. Természetesen olyat kell választani, amit feltelepítettél.


 7. A Belső szűrők fülön ki kell szedni az összes szűrőt. Jobb egérgombbal kattints a Forrás Szűrők valamelyikén és válaszd az Összes szűrő tiltása lehetőséget. Ugyanígy a Dekódoló szűrőknél is.


 8. Audió-váltó fül: vedd ki a Beépített audió-váltó szűrő engedélyezése elől a pipát.

 9. Nyomj OK gombot és zárd be az MPC-HC-t.

LAVFilters és madVR:

 1. LAV Audio: Nyiss meg egy videót MPC-HCval. Jobb egérgomb a videó képén és menj rá a Szűrők részre. Kattints a LAV Audio Decoderre. A megjelenő ablakban vedd ki a pipát az Auto A/V Sync correction és a Convert Output to Standard Channel Layouts elől. A Mixing fülön pipáld be az Enable Mixing és a Don’t mix Stereo sources lehetőségeket, majd OKézd le az ablakot.


  16
  17

 2. LAV Video: Nyiss meg egy videót MPC-HCval. Jobb egérgomb a videó képén és menj rá a Szűrők részre. Kattints a LAV Video Decoderre. A megjelenő ablakban madVR esetén az RGB Output levels részt tedd át Untouched (as input)-ra, VMR-9 és EVR (CP) esetén maradhat PC (0-255)-ön. Hardware Acceleration résznél választhatod ki a hardveres gyorsítást (a processzor helyett a videókártyát terheli a lejátszás). Ha támogatja a videókártyád, akkor GPU függően választhatsz az alábbiak közül: NVIDIA CUVID-et nVidia, Intel QuickSync-t Intel és DXVA2 (native)-ot ATI/AMD és egyes nVidia GPU-k esetén. Ha HD6000-nél régebbi AMD-t, GT400-nál régebbi nVidia-t, vagy HD4000 előtti Intel GPU-t használsz, akkor Resolutions alatt az SD pipát szedd ki, mert ez hibás lejátszást eredményezhet régebbi avi fájlok esetén. Az Intel QuickSync már elég elavult, ezért nem feltétlenül ajánlott bekapcsolni, hibás lejátszáshoz is vezethet. nVidia videókártyánál kérdéses szokott lenni, hogy CUVID vagy DXVA2 éri-e meg, de sajnos erősen függ a gyártótól és a modelltől, ezért nem tudom megmondani.


 3. madVR:

 • Nyiss meg egy videót MPC-HCval. Jobb egérgomb a videó képén és menj rá a Szűrők részre. Kattints a madVRre. A felugró ablakban kattints az Edit Settings gombra. Ekkor bejön a madVR beállítások ablak.
 • A devices fülön jelennek meg a kimeneti eszközök (képernyők, projektorok). Annyit látsz, ahány eszköz rá van kötve a számítógépedre. Egyesével jelöld be a device type résznél, hogy milyen típusú az adott eszköz. Az esetek 99%-ában Digital Monitor / TV (monitornál és tévénél) pontot kell kijelölni. Azonban ha projektort használsz, akkor Digital Projectort érdemes kijelölni.
 • A processing -> deinterlacing alatt szedd ki a pipát az automatically activate deintarlacing when needed elől.
 • A processing -> zoom control menüben szedd ki a pipákat a disable scaling if image size changes by only és a move subtitles elől.
 • A rendering -> general settingsnél bizonyosodj meg arról, hogy nincs pipa az enable automatic fullscreen exclusive mode előtt. (Erről nem mellékeltem képet, mert az újabb verziókban alapbeállítás.)
 • rendering -> trade quality for performancenál a feliratok jobb megjelenítése érdekében érdemes kivenni a pipát az optimize subtitle quality for performance instead of quality elől. Természetesen így jobban eszi a videó a vasat, de reméljük bírja.
 • Nyomj OK gombot, s ezzel készen vagy a beállításokkal, állhatsz neki videózni.

  21madVR vs EVR 444PP esetén

Az EVR-nek van egy nagy hátránya a videók megjelenítésében. Ma már egyre többet találkozunk angol anime fansub körökben High 4:4:4 Predictive Profile kódolású videóval, melyet sajnos az EVR rosszul jelenít meg. Akinek a gépe nem bírja a madVR-t, ő az ilyen videókat vagy megnézi hibásan, vagy kerüli őket, vagy keres másik lejátszási lehetőséget: Javaslom az mpv lejátszó kipróbálását/használását azoknak, akiknek a gépe nem bírja a madVR-t.
Példának hozom Asenshi angol csapat egyik szezonos (2017/18 tél) kiadását.

madVR (444PP videó, helyes):

EVR (444PP videó, hibás):

Link: Screenshot Comparison


#2

Köszi a leírást, madVR-ban mindig eltévedtem. :smiley:


#3

@Hughes Backup van valahol a leírás képeire vagy készíthetem őket újra? Azért problémás a dolog, mert nagyon ritkán kerülök magyar nyelvű Win10 közelébe. Illetve ahogy látom, elvesztettem már a szerkesztési jogot is :smiley:


#4

holnap utána nézek hogy van-e backup.
szerk.: mégse holnap. Most megnéztem és van backup. Elküldöm őket priviben.
szerk2: rossz ötlet elküldeni priviben, nem tudod szerkeszteni. :smiley: megpróbálom vissza rakni őket.
szerk3: át lehet rakni wikibe _ akkor elküldöm mégis a képeket, és betudod szerkeszteni.


#5

Álltam vele két hónapot, de lefrissítettem végre :smiley: Köszi a képeket.