Filmek és sorozatok


#1

Ezt a topikot az összes (főként) élőszereplős filmnek, sorozatnak szentelném, függetlenül attól, hogy az a bolygó melyik féltekéjén készült.

A legutóbbi filmem egy orosz darab volt, a 2013-as Sztálingrád. Ezt a csatát már láttuk “megénekelve” '93-ban a németek oldaláról (Theodore Plivier könyve nyomán), majd az Ellenség a kapuknál címmel amerikai kézből, orosz szemszögből. Ez a film egy egész érdekes (ám bugyuta) felütéssel kezd. Egy természeti katasztrófa keretében egy speciális mentőcsapat bemegy egy leomlott házba túlélőket keresni. Találnak egy nőt, akit nem tudnak kivinni és várnia kell. A nő azonban kezdi feladni a dolgot és az öreg mentős egy sztoriba kezd a kitartásról… a saját édesanyjáról, hogyan élte túl a sztálingrádi poklot. Azonban érdekes módon nem a fiatal hölgyként megjelenő anyát követjük végig, hanem egy szakasz szovjet katonát, akik beveszik magukat az egyik házba a Volgához közel. A csata ekkor már javában tart, tartják az állásukat, részben bujdosnak is. Később hozza össze a sors őket az öreg anyjával, akikkel az ostrom javát átvészelik.

A felütés bugyutasága ott indul, hogy a nő kitartásáról kéne szólnia, hiszen az öreg jószerint így vezeti fel. Ehelyett inkább a katonákról szól, és az sem igazán a kitartás. A film javában nincs miért kitartani, mert alig van tűzharc, nagyon az ellátmánnyal sincs bajuk, hiszen a lány visz szerez nekik is. Vagyis sokkal inkább, ha rendesen akarták volna felépíteni, akkor inkább a nőről szól végig, mintsem a katonákról, hiszen ő egyedül több bajon ment át, mint azok. Mégis úgy zárja a vén mentős a történetet, hogy “anyám mindig azt mondta, hogy nekem sosem egy apám volt, hanem legalább öt”, utalva a katonákra, akik a végén feláldozták magukat azért, hogy a nő és az egyik fiatal baka elmenekülhessen az elsöprő német támadás elől. Így pedig nem is a kitartás a lényege a sztorinak, hanem az önfeláldozás. Szóval kicsit erős a képzavar ebben. Egyszer meg lehet nézni, de nem szívesen ajánlom.


#2

Látom ez a topic nem pörög. Transformers 4-ről vélemény?


#3

Tervbe van, de eddig egy jó szót sem hallottam róla azon kívül, hogy látványos lett. Szóval ez is egy egyszernézős blaszfémia lesz.

Én meg közben alkottam megint, ezúttal a Fatherland (1994), vagyis A Harmadik Birodalom filmmel. Igaz, nem friss az élmény. Olyat hamarosan fogok írni, Az eltűnt ezredről (Only the Brave, 2006).


#4

Nem szeretem általában ezeket a “bűnügyi sorozatokat” (kriminek nem nevezném őket), de valami A mentalista megfogott, most ezt nézem.


#5

Transformers “első trilógiát” mind moziban láttam, de az elmúlt 4 és fél évben csak 3x voltam moziban, és nem is nagyon érzek késztetést hogy újra elmenjek. Nem is a drágasága miatt, hanem valahogy nem jön át a feeling. Pedig ezek a filmek, plusz még a tűzgyűrű, bosszúállók, és hasonlóak mind moziba való popcorn-filmek! :smiley:

Bűnügyi sorozatokból:
Mentalistát néztem 1-5.évadot, Castle is nagyon jó, azt is láttam jó sokáig.

de a Person of Interest az ami nagyon kiemelkedik, aki nem látta még nagyon ajánlom!

 • a Hawaii Five O is kiemelkedőbb fajta, ahol több Lost szereplő is felbukkan.

#6

[quote=“Raisen”]de a Person of Interest az ami nagyon kiemelkedik, aki nem látta még nagyon ajánlom!

 • a Hawaii Five O is kiemelkedőbb fajta, ahol több Lost szereplő is felbukkan.[/quote]

Lehet, teszek vele majd egy próbát.


#7

Érdekes az alapötlete, ha szabadul fel elég hely egyszer ezen a masinán, akkor teszek vele egy próbát. Bár sorozatokból most eléggé el vagyok maradva: a Trónok harcából még mindig csak az első évadot néztem meg, japáni sorozatból meg a Yama Onna Kabe Onnát nézem (már 4 éve, hogy tervezem megnézni, de azóta foglalta csak a helyet, ahogy a következő alanyom is, a Haruka 17). Meg terveim vannak, csak elkezdeni még egyiket se tudtam: Da Vinci démonai, Álmosvölgy legendája, Breaking Bad… csak három darab példának.


#8
 • Trónok harcából az első 3 évadot láttam, a 4.et még nem kezdtem el (nem nézek hetiben szinte semmit)
 • japán sorozatokat főleg nem nézek, csak japán animeket. :mrgreen:
 • Da Vinci démonai első évadot valahogy végigszenvedtem, de gagyi volt sztem. nem nekem való.
 • Álmosvölgy legendája 1.évadot is valahogy végignéztem, ez picit jobb volt, de semmi extra.
 • Breaking Bad meg sosem érdekelt.

Idén már 800+ sima sorozatrésznél járok.

 • Jericho utópisztikus sorozat pipa 1+2.évad, kár hogy kaszálták
 • Gátlástalanok (House of Lies) elég egyedi “irodás” sorozat, 3 magyar évaddal.
 • Lost 1+2+3+4.évadot is megnéztem, amikor ment valamikor a 2.közepénél abbahagytam.
 • Banshee is nagyon jó zsarus sorozat, egyedi storyval 10 résszel / évad, egyelőre 2 évada volt.
 • Walking Dead 1+2+3.évadokat is most néztem meg idén ahogy a magyar FOX leadta.
 • Hawaii Five O sorozat 3+4.évadát is idén “végeztem ki”.
 • A Zöld íjászt is végignéztem, ahogy az RTL leadta a 2.évadot.
 • Vámpírnaplók + The Originals második felét is befejeztem mivel ezek tavaly ősziek.
 • Bepróbáltam tavaly őszieket még: Star-Crossed, The 100 scifi sorozatokat, előbbi nagyon jó koncepciós (Föld megszállása) de sajnos átmentek nyáladzásba… a The 100 viszont nagyon jó lett, kapott is 2.évadot (ez olyan, hogy a Földön biológiai fegyver által kihaltak az emberek, csak egy maréknyian maradtak, azok meg egy Föld körül keringő akármin élnek… és az ottani fejesek leküldenek 100 tinit, hogy fedezzék fel nekik a Földet, hogy élhető-e… de persze “Nincsenek egyedül”.)

Plusz néztem / nézek még mellette amerikai showműsorokat is:

 • The Voice (énekes tehetségkutató)
 • Survivor (asszem ismert show, éld túl egy szigeten és legyél te az utolsó)
 • The Amazing Race (általában 10 csapat versenye a világ körül. Minden adott országban/városban különböző, az adott országra jellemző versenyszámokban kell résztvenni és minden rész végén kiesik egy csapat… itt is az utolsó adásban győztes nyer).

#9

Ritka dolog, de most kérdezek. Ki ismeri jól a Snoopy-rajzfilmeket? Kettőt láttam, mindkettő megvolt kazettán és csak az egyiknek tudoma címét. A másikét nem. Abban az volt a lényeg, hogy Charlie Brownék elmentek kirándulni valami táborba, ki a természetbe, ilyen cserkészes hóbelebancra és az volt elírva, hogy alkossanak csapatokat, akik egymással versengve csónakáznak le a folyón. Ennek kellene a címe, mivel nosztalgia gyanánt újranézném.


#10

Hej, de nagy a csend, pedig reméltem, hogy filmekre lesz egy kis pörgés. :confused:

Na mindegy, újranéztem egy csomó régi kedvencet (Terminátor, Dogma, Rémecskék, A tábornok, Az ördögűző), kevésbé jól sikerült és fos filmeket (Doom, Uwe Boll-videojáték adaptációi), középszerűeket (Támadás Rommel ellen, A legsötétebb óra, Paranormal Activity-széria). Az utóbbi időben megtekintett jobb, és új élmények közül jellemeznék kicsit röviden.

A mindenség elmélete
Alapvetően kedvelem Hawking munkásságának témáját, meg maga az ember is lenyűgöz, így adott volt, hogy elmenjek rá. Kifejezetten feltüzelt az Otherworldös videokritika, hogy ezt moziban akarjam megnézni. Megvolt, megelőlegeztem egy Oscart a Hawkingot alakító csávónak, és megkapta. Elképesztően hitelesen adta a fokozatosan leépülő Hawking professzort, mégis a film nem fulladt sajnáltató giccsparádéba, hiszen sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a környezete, és vele az első felesége és a család. Emellett van egyfajta jópofa humora, bája. A romantika sem nyálas (erre vagyok a legérzékenyebb), és inkább fókuszál a megpróbáltatásra és az akaratra, illetve mi lesz azzal a közeli hozzátartozóval, akinek egy ilyen súlyos beteget kell nap, mint nap ápolnia. Nagyon jól megszerkesztett, kitalált film, amihez Hawking maga is több ízben hozzájárult az elkészüléséhez (pl. a szakdolgozat, amit látunk a védés alkalmával, eredeti, ahogy a különböző kitüntetések is a falakon).

A szürke 50 árnyalata
Egy jó film után jöjjön egy borzasztó. Alapvetően úgy illik valamit fikázni, hogy azt ismeri az ember. Hát ezért vállaltam be. Csak a nemi életem és az életkedvem ment el tőle pár hetes nyaralásra, azon kívül semmi komolyabb kárt nem okozott. Lényeg a lényeg, pszichológiailag nulla, történet katyvasz, nagybetűs pornólogika lépten-nyomon befigyel, és emellé a színészi játék is elég papírmasé, erőtlen. Maga a könyv is kínszenvedés volt, igazi ablaktámasznak való szarul megírt ponyva, így nem voltak nagy elvárásaim a filmmel szemben, amit már a kedvelői is azért ekéztek, mert visszafogták soft core-ra az erotikus jeleneteket. De azt nem hittem, hogy a nulla elvárásom még így is egy ikertorony lesz, amibe a film egyetlen hangos “ALLAH AKBAR!” kiáltással belevezet két gépet is. Igaz, hogy a kerozin nem olvaszt acéloszlopokat, de ennek még az is sikerült. És még azt hittem Uwe Boll videójáték-adaptációi után nincs lejjebb. Életemben nem tévedtem még ekkorát…

Asterix - Az istenek otthona
Tudni kell rólam, hogy gyerekkorom óta két kedvenc rajzfilmem van, ami nem Disney: az egyik a Snoopy (Peanuts), a másik az Asterix. Úgy '95 óta nem készült jó Asterix mese. Előtte is voltak gyengébb darabok, mint a Cézár ajándéka, vagy az Asterix nagy csatája, de a mélyet az Asterix Amerikában vitte sokáig. Aztán pihentették a karaktert, és csak élőfilmen tért vissza. Majd jött az Asterix és a vikingek, ami elég felemásra sikerült. Nekem speciel szintén nem tetszett, unalmas volt, humortalan és idegesítőek lettek a karakterek. Erre jött ez, átültetve teljesen 3D-be. A trailerig tartottam tőle, hogy mi lesz, de aztán az meggyőzött. Ezt akarom, mert valami régi dolog sugárzik belőle. Hát fiúk-lányok, visszatért a régi báj és humor ebbe. Komolyan, baromi jót szórakoztam rajta. :slight_smile: Igaz, a 12 próbával, a Britanniával vagy a Kleopátrával nem ér fel, de simán top 5-ös alany.

Osvobozhdenie (Felszabadítás)
Ez egy 1970-1971-es 5x1 órás szovjet-keletnémet-lengyel-jugoszláv-olasz minisorozat, a kurszki csatától vezet el egészen Berlin bevételéig. Megvan benne minden, ami egy klasszikus háborús filmhez kell: kellemes, de nem túl mély szereplők, kisebb pátoszhangulat és minden díszlet valódi, szabadban forgatott, operáló eszközökkel. Emlékszik valaki a driftelő tankokra a Girls und Panzerből? Na, itt a katonáink ezt megcsinálják az egyik T-75-tel mielőtt befarolnak az egyik berlini kávéházba vele. És ha már pátosz hangulat, meglepődtem, hogy a szovjet hősi propaganda milyen csekélyen van jelen ebben. Igaz, Európa nőinek megerőszakolásáról még csak utalásként sincs semmi, de nem is lep meg: a szovjet katonai vezetés nagyon sokáig tagadta és hallgatott (illetve hallgattatott) róla.
Sajnos a szinkronja az évek során elveszett, idehaza DVD-n nem adták ki, az oroszok újították fel 2002-ben, és ahhoz volt szerencsém felirattal. És itt kezdődnek a gondok. Sokszor éreztem, hogy kéne az a szinkron, mert valami elképesztően rossz időnként, hogy mintha az oroszok nem élték volna bele magukat a szerepbe. Talán a nyelvükből, kiejtésükből fakad, nem tudom, de sokszor elég hiteltelenül hatott az üvöltözésük egy-egy szorul helyzetben, mint mikor tankok mentek a fejük felett az árokban, vagy leszorították őket a földbe golyózáporral. Így az élmény is elég hullámzó volt, de végeredményében a filmsorozat egész jó, tetszetős darabja a régi rendszernek.


#11

Mostanában nem nagyon nézek filmeket, csak azokat, ami tényleg nagyon érdekel. A sorozatokkal is így vagyok, de azért írok pár véleményt és ajánlást.

Trónok harca - Ezt még nem sikerült elkezdenem, de mindenképp nézős lesz.
Breaking Bad - Két hát alatt néztem végig még decemberben. Nekem írtózatosan tetszett. Csak ajánlani tudom.
Lost - Kedvenc sorozatom. Imádtam minden részét, csak annyi bajom van vele, hogy a végét lezárhatták volna jobban is.
Hannibal - Ezt is imádom, már alig várom a 3. évadot. :smiley:
Csillagkapu - Ezt ki nem ismeri? De csak az SG1 széria. A másik kettő nem érdekel.
100 - Szeretem a sci-fi sorozatokat, és ez valahogy megfogott. Nem a legjobb, de meg tudtak fogni a törénettel.
A szürke 50 árnyalata - Soha!
Transformers filmek, meg a többi képregény adaptáció - Nem nagyon érdekelnek, kivéve a Pókember és a Batman filmek. Ennek a Batman v Superman filmnek meg nem tudom, mi értelme. Na meg Batmant nem is Christian Bale fogja játszani(aki tökéletes volt a szerepre), hanem Ben Affleck(lol).
I origins - Ezt nemrég láttam, de nagyon tetszett. Másnak lehet, hogy kicsit unalmas lesz, de én szeretem az ilyen elgondolkodtató filmeket.

Egyelőre ennyi.


#12

Pedig a másik kettő is jó cucc, a sokak által utált Universe-nek én még azt mondom, hogy kicsit olyan szaga van, mint a valóságnak. Nem megfelelő emberek, mostoha körülmények között küzdenek az életükért.

Igaz, hogy csak egy évad, de megnéztem az Almost Human (magyar címe: Emberi tényező) című sorozatot, ezt is érdemes volt, mert igazán elgondolkodtató.


#13
 • Szürke 50 árnyalata most lett meg magyarul, úgyhogy majd valamikor pótlom.

 • Asterix filmekből is párat majd tervezek, de valamikor nagyon a jövőben…

 • Trónok Harca 1-2-3.évadokat láttam, 4 és a most futó 5re még nem volt időm/kedvem.

 • Lostot anno elkezdtük családdal TV-ben, de valamikor abbahagytuk a 2.évad elején. asszem amikor az RTL elég későre tette a korábbihoz képest. persze akkor még kisebbek voltunk, irány aludni! :smiley: aztán tavaly nyáron ledaráltam az első 3 évadot, de valamiért azóta se folytattam. sokan mondják hogy a legvége eléggé fura volt, lehet meghagyom így az emléket 1-3.évaddal.

Csillagkaput anno talán TV2 adta hétvégente. néha-néha elcsíptünk pár részt belőle, de végig sosem néztük. Aztán 2011 nyarának elején megláttam, hogy az AXN elkezdte újra leadni. valahol a 3-4.évad körül becsatlakoztam. néztem egy darabig, aztán rájöttem ,hogy ez nem is rossz (persze semmi extra, de jó volt). Aztán gyors beszereztem végig, majd másfél hónap alatt ledaráltam az egészet! :smiley: 10 évad x kb 20 rész = 200+ rész

The 100: első évadot láttam. Anno erről is azt hittem hogy valami tinidrámás sz*r lesz, de 2 rész után egyből komolyabb lett, bejöttek a “gyilkolászások”. Egyik fórumon ajánlottam is, de nem hittek nekem (korábban sok tiniszar dicsőítettem még). Aztán később rájöttek hogy nem is olyan rossz cucc… a folytatásra, a 2.évadra itt sem volt még időm/kedvem, de mjad nyáron! :smiley:

Transformers 1-2-t imádtam, 3as csak látványra volt jó. már alapból “Fox néni” lecserélése egy bábúra (modellcsaj) hülyeség volt. 4eshez még nem volt szerencsém, de még a gépen csücsül HD-ban! :slight_smile:

BrBad - soha. nem nekem való cucc.
Hannibál - dettó. meghagyom másoknak.

Almost Human (magyar címe: Emberi tényező)
---->sok helyen olvastam, hogy nem 1-2-3-4-5 stb sorrendben kell nézni, hanem egy konkrét számsorrendben mert úgy áll össze a sorozat. ez is már a gépen csücsül egy ideje, de még nem mertem belekezdeni… félek az ilyen már elkaszált sorozatoktól.


#14

Tavaly láttam egy eszméletlen jó sorozatot: Black Mirror.
Angol sorozat 40 perces részekkel, összesen 7 rész van, de már készül a kövekező évad. Tulajdonképp minden rész egy rövid film, és egyik sem kapcsolódik a másikhoz. Nagyon jól bemutatja az emberi társadalmat, és erős társadalomkritika is van benn bőven. Mindenképp nézzétek meg, ha még nem láttátok! :smiley:


#15

The 100 - 2.évad

Egy csöppet megcsúszva, de ez is megnézve!
Egyre jobb és jobb lesz , ahogy haladnak előre! Grat a kitalálójának, castingosnak, megálmodóknak!
(mindig mertek merészet húzni az eddigi két évad alatt)

Sajnos sokan hitték, hogy egy átlagos, gagyi, vacak CW sorozatot adnak ki a kezük közül, de ez jelen esetben abszolút nem lett igaz! Szerintem a legtöbb szereplőt angyon jól eltalálták (karakterre és színészileg is), a történetet mindig lehet hova fokozni, hiszen a Föld elég nagy, mindig jöhetnek új ellenségek - akikről nem tudtak korábban. Itt-ott néha van egy kis szerelmi szál ugyan, de ez inkább egy akció-dráma, mintsem egy nyálas CW sorozat!

részemről 9/10 az eddigi két évadra