Nyilt kezdeményezés egy közös platform iránt

Az egyetlen, amiért válaszolok erre, az az, hogy (szükségtelenül) idekeverted a Gunt.
Nem akarok semmi konkrétat mondani, mert nem ezen a projekten dolgozom, de elhiheted, hogy több van az egész mögött, mint egy sima újraírás. Dolgozunk a dokumentáción is, még ha nem is látszik, már elég régóta. Megvannak rá az embereink, megvan az oka annak, hogy miért ők, és miért nem keresünk újakat.
De nem, nem ez lesz a közös platform. Nem, nem lesz itt az összes fansub összes híre, és nem lesznek saját tárhelyen tárolt videók sem. Ettől elhatárolódok a csapat nevében.

Azt hiszem, a 75 komment alatt elegen leírtuk, hogy ebben a formában miért nem fog megvalósulni, és azt is, hogy miért nincs szükségünk külső segítségre ahhoz, hogy egymással kommunikáljunk, így ebbe már bele sem megyek.

Nem hit kérdése a dolog. Objektíven nézve mint írtam benne van a gun is a lehetőségek között. Mert ami kell ehhez a részhez egy régóta fennálló gyűjtő oldal akik valamilyen formában hajlanak a fansubok felé. Azon oldalak közül melyeket ismerek ti is megfeleltek ezen kritériumoknak. Az más kérdés hogy ti szeretnének-e ebben részt venni vagy sem Amiatt hogy ne legyen részrehajlás meg akartam említeni. Ha létre jön ebből bármi akkor felőlem az MA alatt is létre jöhet nem a csapat számít hanem amit létrehoznak. Emellett direkt írtam hogy ha tudsz egészítsd ki a posztot a gunos résznél hiszen fontos hogy hiteles információk legyenek leírva.

Kedves Mr-Messiah.

Szerintem és merem mondani hogy mások szerint is mellettünk alattunk nem igen fog semmi sem létrejönni, legalább addig amíg a subok utálatát el nem rendezzük egy békés módon!

Azért nem nehéz ezt az ún. “utálatot” (bár én inkább csak feszültségnek nevezném) tovább gerjeszteni úgy, hogy kvázi egyetlen épkézláb választ sem kapnak tőletek a fansub csapatok a felvetett problémákra. Jómagam is számos dolgot feldobtam, de magas ívben tesztek rá. Így hogy akartok békés megoldást találni, ha nem ültök tárgyalóasztalhoz?

Bár nem is értem, minek írom ezt le, hát úgyse kapok választ xDDD

1 kedvelés

Kedves Tapion-sama

Ha ha utálat ha csak feszültég akkor is rendezni kéne.
Én szívesen ülök le bárkivel tárgyalni ha kell!
Nem teszünk rá a fansub csapatokra, csak hozzátok képest gyerek cipőbe járunk és elb@szunk nem kevés dolgot sajnos!

Nem nevezném én sem utálatnak, feszültség valóban a jobb szó rá, ahogy Tapion is írta.

Elég sokszor leírtuk, hogy mit hiányolunk (többek közt Tapion és én is), és az egészet elkerülhettétek volna egy nyilvános válasszal, amiben nem megsértődve hadakoztok, hanem azt írjátok, hogy oké, a leírtakból igyekszünk egy átalakítási tervet írni, megosztjuk itt veletek, hogy jó-e, és pont. Nem muszáj roadmapnak lennie, hogy “augusztusi/szeptemberi…radarada cél”, csak legalább valami. Lásd a Hametsunak írt válaszom is.

Szerk.: Eleddig szándékosan igyekeztem diplomatikusan, részletesen, konzekvensen és konzisztensen válaszolni mindenkire, aki közvetlenül megnevezett, idézett abban topikban. Ahogy azt először is tettem. ezért került ki tőlem is az az anyag, mert az egyik veterán csapatadmint, fordítótársam, és mondhatom nyugodt szívvel barátomnak is látatlanul (sose találkoztam vele élőben még, ugyanis), @durmolos is írta egy közös platformon:
image

1 kedvelés

Kedves Ricz

Igen ezt kellet volna csinálni hogy össze írjuk a tervet majd itt publikáljuk és a válaszok alapján alakítani ezt is elrontottuk!
Ha lesz leg közelebb, ezt észbe tartva próbáljuk majd megcsinálni úgy hogy tájékoztatást adunk róla nektek!

Ez esetben ha lesz valaha közös platform, vagy legalábbis lesz tervezve, akkor szerintem az alábbi két tényező fontos lesz a különböző problémák, el*urvulások elkerülése érdekében:

  • Szigorúan opt-in rendszer, vagyis csak az kerül az oldalra, aki szeretné.
  • Az oldal semmit nem tárol, embeddel, vagy oszt meg, csak elirányítja a nézőket a megfelelő oldalra, videóra, tehát elősegíti a fansub csapatok nézettségét, nem versenyre lép azzal.
2 kedvelés

Tehát maradjon az IT. Egyébként csak szolok hogy a subok és a gyujtok kozotti versengés nagyon egyszeruen megoldhato azzal az egyszeru dologgal hogy van egy megtekintés számlálo és egy látogatottság számlálo. A megtekintés a subé a látogatottság a gyujtoé. Persze a látogatottság egy része a sub miatt van. De valakinek meg kell irnia a funkciokat szintugy valakinek meg le kell adminisztrálnia a dolgokat. Az egész számlálosdi 2 dologra jo: Az egyik hogy a melyik sub akarja az kijátszhassa a “Elveszik a nézzetségunket.” kártyát. A másik hogy az e-pénisz méregető gyujto oldalak eltudják magyarázni hogy ők mekkkorra királyok. Persze jo dolog a nézetség/látogatottság. Mi is örülünk ha sokan használják az oldalt. De akkor is csinálnánk ha csak néhány ember látogatna minket. Igen nem látogatna minket senki, ha nem raknánk ki a subok munkáit. De azt is hozzá kell tenniu hogy tobb másik oldalon is kint vannak. Tehát nem azért nézik nálunk az animéket mert máshol nincsenek osszeszedve. A 3 legnagyobb anime bázissal rendelkező csapat kozul (animem, animegun, MA) csak az MA akar veletek “versenyre lépni”. Biztos vagyok benne (a csapat nevében is mondhatom), hogy az animem nem akar a fansubokkal versengenni. Idonk sincs rá és értelme sem lenne. (Innen pedig ujra az én véleményem jon.) Az animegun meg tudja mit akar, de az oldaluk jellegébul adodoan nem hiszem hogy lenne rá szándékuk.

A másik részére nem reagálok mert az telibe ellen megy mindannak mely a felhasználok érdeke lenne.

1 kedvelés

Hadd reagáljak egyetlen egy dologra (nem is feltétlenül neked, inkább minden egyes nézőnek, aki ezt olvassa bármilyen formában), mert túl sokszor hangzik el rossz értelemben:

“Versengés”. Ezúton tájékoztatok minden tudatlan személyt, hogy a fansubok nem versengenek a gyűjtőoldalakkal. A nem tiszta szándékú gyűjtőoldalak próbálnak versengeni a fansub oldalakkal azáltal, hogy magukhoz babusgatják mindenféle mézzel-mázzal a nézőket, hogy náluk nézzék meg a fansubok friss, ropogós munkáit. Csak nagyon úgy fest, hogy egy dolog felett elsiklik mindenki, aki az efféle tevékenységet űzi, támogatja, vagy épp nem érti, miért pattognak most a fansubok, mint tyúkszar a lécen. Ez pedig nemes egyszerűséggel az, hogy ha a fansubberek hirtelen fogják magukat, és befagyasztják a publikálásaikat, akkor a gyűjtőoldalakon elszáradt légyhere sem lesz, nemhogy magyar feliratos anime. Persze jönnek majd az egyszeri gúgülfordítós vagányok, akik 4-5 részig bírják, de hamar el fognak vérezni, nem beszélve arról, hogy a munkásságuk az elmúlt évek tapasztalatai alapján 10-ből 9 esetben ledózerolja még a leghypeoltabb anime élvezeti értékét is. Magyarán mondva lehet panaszkodni, meg okoskodni, hogy a fansubok így meg úgy, mit nyafognak, csak ha mi leállunk, a gyűjtőoldalak vérrajongói hoppon maradnak. És egyébként sajnos az igényes nézők is…

A fansub oldalak vígan eléldegélnek gyűjtőoldal nélkül is, ellenben egy gyűjtőoldal hamar bűzölgő szennyeskosárrá válhat, ha nincs mit gyűjtenie, vagy csak a hulladék marad.

9 kedvelés

Üdv mindenkinek!

Tegnap szembejött velem egy probléma a gyűjtőoldalas témában, és mivel még nem láttam itt megfogalmazva (vagy csak átsiklottam felette), gondoltam, megteszem én.
Egy régebbi projekttel kapcsolatban kíváncsi voltam a nézőszámokra, és ha már feldobta a google, gondoltam, megnézem a gyűjtőoldalakat is, vajon mennyi dolgozott újrafeltöltéssel, aminek a nézettsége nem adódott hozzá az indás nézettséghez.
És akkor futottam bele ebbe az Animedrive oldalán (ami egyébként beágyazott indalinket tett közzé, csak a teljesség kedvéért hangsúlyozom):


Szóval ez a kedves komment ki tudja, mióta van ott, és csak most, a véletlennek köszönhetően jutott el hozzánk. Tény, nem közvetlenül a mi munkánkra vonatkozik, viszont (mivel tudtommal ezt az animét csak mi feliratoztuk) jó érzés biztosan tudni, hogy a munkánk örömet okoz másoknak, és megérte a belefektetett munka.
És ki tudja, mennyi ilyen van még. (Szó se róla, az indás videók alá is kaptunk kedves és biztató kommenteket.)
És mi van a kisebb elérésű subberekkel, akikhez lehet, hogy nem jut el az ilyen kedves visszajelzés, mert “elakad” a gyűjtőoldalon?

Fontosnak tartom hangsúlyozni, ez nem az Animedrive ellen szól, pusztán kiragadott példa, sőt azt sem tudhatom biztosan, hogy mindegyik gyűjtőoldalon van-e kommentelési lehetőség, és azt mennyire gyakran használják, mindettől függetlenül ezt egy megoldandó problémának tartom.

És míg a nézőszám továbbítására már van egy bevett megoldás, a fenti problémára még tudtommal nem született.

2 kedvelés

85 komment után végre olvashattam egy kézzel megfogható igény egy fansubertől a gyűjtő oldalak irányába. Nem akartam már hozzászólni a topichoz, de a kommented miatt megéri. Értem a problémát, de ezzel nem sok dolgot lehet tenni. 3 lehetőséget tudok erre javasolni.

    1. Bele kell törődni, hogy ez van.
    1. Feltéve, hogy a gyűjtő oldalak lehetőséget adnak rá, akkor a fordító publikusak/privatban láthatja az oldalra felkerült animekre vonatkozó visszajelzéseket. (Ez kis eséllyel fog bekerülni minden gyűjtő oldalra, emiatt és mert a fordítóktól ugyanúgy nem várható el a gyűjtő oldalak nyilván tartása, mint a felhasználóktól a suboké, nem kivitelezhető.)
    1. Mivel úgy tűnik, hogy igény van rá, így a későbbiekben valamilyen formában lehet szó olyanról az animemen mint amit a 2-es pontban írtam. Tudom nem tökéletes megoldás, de amíg X+1 gyűjtő oldal van ennyivel tudok hozzájárulni a megoldáshoz, még ha csak rész megoldás is.
1 kedvelés

Már nem azért, de a “Köszönjük, nem kérünk belőletek” is egy kézzel megfogható igény a gyűjtő oldalak irányába. :wink:

1 kedvelés

A 2-eshez pl. lehetne olyat is csinálni, hogy rákötsz egy automatikus értesítőrendszert mondjuk a Sendgriddel, ami emailt küld a csapathoz társított mail-címre ott, ahol kifejezetten az ő munkájukhoz szóltak hozzá, vagy szimplán magához az adott műhöz.

Nálunk van egy hasonló rendszer abban a formában, hogy ha a hírekben vagy a fórumon megtagelik @-cal a neved, a rendszer értesítést küld róla, hogy említésre kerültél és mellé a közvetlen linket elküldi. (Emellett privát üzenetre működik ilyen, hogy küldtek olyat, de azt ki lehet kapcsolni, míg az előbbit jelen formában még nem.)

Ez az ötlet jó! És szerintem nem is lenne igazából nehéz kivitelezni sem csak annyi, hogy a gomb lenyomásának a pillanatában lefut egy PHPMailer kód ami az adott fansubnak küld egy üzenetet.

Nos, a vitába nem akarok beszállni, elég jól le lett írva, mi a probléma és Sup azt is leírta, minek lenne értelme.

De ennek a kommentnek a legelejére nem bírom megállni, hogy ne reagáljak. (A továbbiakban akinek nem inge, ne vegye magára, tudom, hogy vannak kivételek, ismerek is nem egyet!)

Itt tulajdonképp szépen le lett írva társadalmunk elkorcsosulása, ellustulása. Lusták felmenni 30 oldalra? Lusták megkeresni, amit meg akarnak nézni és amiért elvileg rajonganak? Jó, tudom, már nem vagyok fiatal, de mikor én animerajongó lettem, órákat, sőt, napokat töltöttem azzal, hogy megtaláljak egy-egy animét, amit meg akartam nézni. Nemhogy 30, de akár 100 oldalt is átnyálaztam, hogy találjak megfelelő videót/feliratot, mikor melyiket. Szóval már megbocsásson mindenki, de ha szeretünk valamit, ha rajongunk valamiért, akkor komolyan sajnáljuk rászánni az időt?

Továbbá, tény és való, a fansubberek mazochista módon ingyen és bérmentve készítik a műveiket, de ettől még ők is gyarló emberi lények, akiknek igenis jól esik a pozitív visszajelzés, jól esik látni, hogy a rajongók feljönnek, megköszönik a műveket, támogató jellegű kommenteket írnak, stb. Ez ad erőt a folytatáshoz, mert bizony vannak rosszabb idők. Nálunk is voltak és valószínűleg még lesznek is. Ilyen az élet. De ha tényleg rajongó valaki, akkor szerintem megéri belefeccölni az időt a keresgélésbe és a visszajelzésbe.

1 kedvelés

A közepére azért ráraknék egy lapáttal, de nem a múltat felidézve, mikor .rm formátumban szereztem havertól a Dragon Ball Z magyarul le nem vetített részeit CD-re kiírva, égetett angol + magyar felirattal, német szinkronnal, amit ebben a formában btw betárcsázós nettel töltött le nekem - mert akkor még nem volt általános, hogy mindenkinél van bekötve internet.

Na de amit mondani akarok: egy igényes fansubber egyben rajongó is (nem 10 perce animézik, édes istenem…), és bármily meglepő a mezei nézőnek, a mai napig órákat, napokat el lehet tölteni azzal, hogy forrásanyagra vadászunk egy-egy projekthez a lehető legszínvonalasabb munka elkészítése érdekében. Nem az van, hogy egyetlen oldalon fent van minden, aztán pontozva van hogy melyik a legtutibb minőségű videó vagy épp szken a mangákhoz. Évek óta vadászom pl. a One Piece Bluray kiadásait, hol innen, hol onnan sikerül beszereznem néhany részt. Aztán felkerül egy még jobb, még szebb kiadás, és folyamatosan cserélgetem a részeket (6-8 óranyi rippelés / epizód).

Mindemellett napokat lehet ülni a különböző munkafolyamatok szakaszain is. Volt olyan formázási feladat, amit 8 óra alatt tudott elvégezni a kolléga, ez a képernyőn egyébként kb. 8 másodperc volt. Saját tapasztalat viszont, hogy ültem már másfél hónapot opening karaokén úgy, hogy minden egyes nap hozzáírtam valamit a kódhoz. Elképzelése sincs a legtöbb nézőnek, hogy mennyi idő és energia az, amit aztán egy harmadik félnek, aki kényelemből megosztja velük, megköszönnek.

Sajnos lassan kijelenthető, hogy a kapzsibb, kompromisszumra képtelen gyűjtőoldalak az e-pénisz növelés oltárán kivéreztetik azokat a tartalomgyártó fansubbereket, akik évek, évtizedek óta benne vannak ebben a “szakmában”, és CSAK egy kis visszajelzést várnának el a nézőktől, semmi többet. Szomorú, hogy mára ez is luxuscikké avanzsált. Nem számomra, mert nálam már a B-oldal forog fansub tevékenység szempontjából, de összegyűlt körülöttem egy olyan tehetséges, ambíciózus kis csapat (olyan cirka 30+ fő), akiknek erre még szüksége lenne ahhoz, hogy évekig tudjanak, de inkább AKARJANAK tartalmat gyártani a nézőknek.

Kicsit elkanyarodtam az eredeti témától, de ebből is látszik, mennyire fontos lenne az, hogy helyes mederbe tereljük ezt az egészet.

4 kedvelés

Csak erre reagálnék, mert ebben nekem is van mesélni valóm (szóval vegyük kiegészítésnek), ami amúgy nem volt sosem publikusan megosztva, csak elejtett mondatokban utalgattam élő beszélgetésekben, kerekasztalokon, podcastokon vagy egy-egy kiadás szövegében.

  • Már jószerével rég be volt fejezve az Abunai Sisters, levetítették a 10 részét, a neten akkor is csak 2-t láthattunk viszont, ha erre rávetemedtünk. Hajlandó voltam megvenni a DVD-t, amiben még Waka segített, hogy honnan érdemes. Lerippeltem, kiadtam a rawot, mellé megcsináltam a magyar feliratot.
  • Doraemon: Obaa-chan no Omoide, amiről még Mondós videóversenyre is készítettem bemutatót. Azt is egy már meghalt megosztású .ts fájlból alkottam újra.
  • Midori no Makibaou. Ez teljesen végig ki volt adva, de sokkal rosszabb minőségben. Mit csináltam? Egy évet azzal töltöttem, hogy a 61 részt újrahúztam. Ebben volt: OP-ED páros visszaállítása (mivel az hiányzott), az összevágott epizódok szétvágása, ahol lehetett az eyecatch-ek (félúton a kis vicces képsorok) helyreállítása, újraméretezés, a fekete szélek levágása, a megállítások (pause) kivágása, valamilyen szinten a képminőség javítása, az epizódok sorba rendezése… Mondom, ezt 61 részre egyenként, de szarból nehezen lehet várat építeni, ezért inkább csináltam ezt, és figyeltem a 2009-es DVD-szett árának alakulását (ami a Covid és a lezárások miatt amúgy 120 ezerről szépen felkúszott félmillió fölé). Most várom, hogy a hónap végén megérkezzen a 25. évfordulós BD, és lerippeljem azokat, hogy legalább tényleg normális minőségben lehessen ezt majd élvezni.
  • A Niji no Kanata e! Shoujo Diana Monogatarit, amit csak egyszer vetítettek a tévében és soha nem élt meg semmilyen kiadást (Betamax? VHS? LaserDisc? ugyan már, ezek sincsenek, nemhogy DVD…). Az elérhető egyetlen rossz minőségű videót nyüstöltem addig (egy héten át), mire egy közepes minőségű VHS-szintet ki tudtam belőle hozni.
  • Gondolom az is megvan, hogy a Detective Kunkun specialhoz sem volt tiszta videó, csak olyan, amibe beleégettek egy csomó angol formázást az eredeti angol csapat, az Ushi. Nos, megvettem a PS2-es Rozen Maiden: Duellwalzer játékot, amin rajta volt ez extraként, hogy ilyenünk is legyen.
  • Az is megvan gondolom, hogy a Honey Tokyo hivatalos oldala évekkel ezelőtt megszűnt és kizárólag a Nico Nico Dougán lehet eredeti minőségben, angol felirattal nézni (úgy hogy volt belőle nyers, kínai, francia, olasz, spanyol nyelvű verzió is), de ezt viszont a saját archívumból szedtem elő, hogy feljavítsam kicsit, és megint élvezhessék a népek.
  • Most ott van az 1989-es kizárólag VHS-re kiadott Babszem Jankó adaptáció egy kultikusabb rendezőtől és stúdiótól, amit az elmúlt hetekben sikerült nyers videóként beszereznem. Amikor még a LimeWire meg a betárcsázós net volt a divat itthon, már akkor is világszinten ritkaság volt ebből a nyers, raw videó. Csak hogy érezzük, mekkora kincset találtam. Most ennek a feljavításán dolgozom, és Dottris fordítja, aki már legalább 10 éve (!) szeretné megcsinálni ezt, csak addig nem kezdett bele, amíg nem volt raw.

Nyilván egyik sem egy Takonytitán, Borvidéki történet vagy Hálózati kardművészet, hogy mindenki áhítózzon rá, és akkor is legyen hozzájuk bőségesen alapanyag bármihez, ha már harmadjára atomháborúzza vissza magát a kőkorszakba az emberiség, de attól még igen komoly energiákat feccölnek bele egyesek.

1 kedvelés

Nem szeretnék zavarni, de megtudnád mondani. hogy a “Borvidéki történet” az melyik anime?

Persze: a Vinland Saga címe kiforgatva.