[Üzenem mindenkinek aki még nem olvasta el: felesleges elolvasni. Probáltam kézzelmegfoghatová tenni az elmult hetekben elvileg létrejott összefogást. Mikozben minden maradék hitemet össze szedtem a fordito csapatokban. Mint kiderult hiába. Ugy gondoltam hogy ha tényleg összefognak a subok akkor képesek lesznek leulni és egyutt megbeszélni egy kozos platform lehetoségét mely szerintem megoldana rengeteg jellenleg létező probléámát. Csak azért hogy ne ugy nézzen ki a topic hogy “császtok csinálni kellene egy kozos platformot mert az nagyon jo!” probáltam valami alappal szolgálni. Egy vázlattal, ha ugy tetszik. De mint kiderult ez nem számitott. A lentebbi 4-5 fansubtol csak negativ vissza jelzést kaptam. többször leirva hogy én mit akarok itt. Pedig leirtam, hogy a célom most (és migmeg nem valositom) az az hogy létrejojjon egy oldal melyet a felhasználok és a fansubok szivesen használnak. ]
Bevezetés
Üdvőzlok minden ide tévedő olvasot. HellMester vagyok, jellenleg az animem.org webfejlesztője. Emellett a nem rég bezárásra kerult x-anime.hu tulajdonosa és fejlesztője. Mielőtt elkezdeném leírni azt amiért ezt most leirom van 2 nagyon fontos dolog melyet muszáj elmondanom mielott tovább megyunk. Az első, hogy bár jellenleg az animem.org fejlestője vagyok ez a szoveg az ő tudtuk nélkul jott létre. Emiatt semmilyen felelőség nem terhelheti őket amiatt amit itt irni fogok. Mielott valaki fejében megfordulna hogy ez valami taktikai csel, hogy ha a lentebbi szoveg rossz érzéseket váltana ki azokban akiknek szolni fog, se legyen semmilyen negativ hatása a csapatra nézve akkor el kell keseritsem mert ez nem igy van. A másik amit mindenképp le szeretnék még az elején szogezni, hogy ha a szoveg további részében esetleg nyers leszek vagy támado jelegunek hat az amit irni fogok akkor sincs semmilyen támado szándék bennem. 100%-ban békével jottem. Szeretném, ha ezeknek megfelelően reagálna mindenki arra amit most irni fogok.
Story time
Kb 4 és fél évvel ezelott hosszas kutatás után arra jutottam, hogy nincs itthon egy olyan oldal sem amely az animés igényeim nagyrészét ki tudná elégiteni. Emiatt kitaláltam hogy megtanulok weboldalt irni és elkészitek egy olyan oldalt mely ezt tudja. Aztán teltek az évek és kissebb nagyobb kihagyások után pár éve megszuletett a x-anime.hu. Eléggé fapados volt de akkor ez volt az egyetlen oldal melyen szinte azonnal megjelentek az indavideora feltőltőtt animék. Hála az általam készitett és elnevezett IndaBot-nak. Aztán voltam pár hetett az animegun-nál majd 3/4 évvel késobb csatlakoztam az animem-hez. Azota eltelt egy kicsit tobb mint 1 év. Azota rájottem hogy a hazai közösség forditoinak a nagy része nem, hogy nem akar ebben partner lenni, hanem még ki is gáncsolják magukat aztán jonnek sirni hogy hát azok a csunya gyujtő oldalak. Ja vannak csunya gyujtő oldalak, de vannak akik szivesebben lennének partnerek, mint ellenségek. Persze általánositani konnyebb.
Van létjoga, de kit érdekel.
Igazán jó lenne végre elfogadni hogy a gyujtő oldalaknak van létjoga. persze nem mindegyik jo szándékkal mukodik, de attol még a létjoguk vitathatattlan. Ez azért roppant fontos mert amig vannak akik szerint a gyujtő oldalak csak “lopják” a feliratott és pusztuljon ki az osszes. Nem lehet semmilyen egyutmukodésre irányulo vitát folytatni. Ami meg azt fogja okozni hogy létre jonnek a MagyarAniméhez hasonlo oldalak. A kozos platform hiánya okozza a gyujtő oldalakat, de ennek tagadása okozta a MagyarAnimét. 3 éve jártatom a pofámat hogy rohadt egyszeru lenne egy kozos platformot létrehozni ahol a fansubok egyenlo esélyekkel dolgozhatnak részre hajlás nélkul. A felhasználok meg egybol meg kapják amit akarnak azt akkor nem egy ellenőrizetlen X. alkalommal ujra feltöltött X. gyujto oldalon nézik meg az animét. De hát én vagyok a messiás komplexusos hulye aki azt hiszi egymaga megváltja a világot. Nem rohadtul nem hiszem hogy igy van. Viszont azt tudom hogy bárki bármit mond én akkor is létre fogok hozzni egy olyan oldalt ahol a felhasználo élvezheti az animéket és a forditok önként akarnak majd felrakni oda tartalmakat. A fansubok segitségével emberi időn belul elkészulhetek vele. Nélkuluk meg majd amikorra nyugdijas leszek. De elkészul tehát mindegy. Az egészhez it egykis idézet Ricz-tol hogy miért is van a gyujto oldalaknak létjoga.
Ezt annyival egésziteném ki hogy az animem adatbázisa jellenleg 370 fansub csapatott, egyéni forditot és ujrafeltotott számol osszesen. Tehát 20-nál azért tobb van de ha csak a nagyobbakat nézzuk akkor kozelit a szám. Mondjuk annak a tényén hogy már régen létre kellet volna jonnie egy kozos oldalnak nem változtatt.
Na, de mit is akarok én?
Nem olyan bonyolult de annál hosszabb. Mivel jellenleg a fansubokat kell meggyozni hogy hasznosabb segiteni a kezdeményezést mint hátráltatni/le szarni, igy a felhasználói oldalt most nem fogom leirni.
Amiket biztosan szeretnék biztositani a fansuboknak:
- Lehetőséget, hogy az indavideora (és egyéb video megosztokra) feltoltott animéket be ágyazhassák az oldalon.
- Egy arhivumként mukodo fájlszervert ahol tárolva lesznek az animéik/felirataik, ha megszunnének.
- MyAnimeList szerinti anime adatlapokat. Mindezt az egységes mukodésért.
- Egy olyan teruletett az oldalon belul melyen láthatjék hogy a felhasználok mely animéket hiányolják. Ezzel beletudnak kezdeni olyan már lefutott animébe melyet nem vitt senki.
- Video tárhelyet minden fansubnak. Ez azt jelenti hogy minden fansub 1 animéhez 1 fajta videot feltolthetne az oldalra. Ezzel megoldva az indavideo torléseivel járo gondott.
- Vissza jelzési rendszert ha egy indás videojukat torlik.
- Statisztika rendszer melyel nap ra pontosan vissza lehet nézni melyik animélyuket mennyien nézték meg.
- Minden animéhez lehetőságet biztositani hogy több forrásbol is fel lehesen rakni animéz. Pl. egy anime részt fel lehessen rakni indárol is és mega-rol is. Igy ha az egyik nem megy még a másik mukodhet.
- Értékelési rendszert melyel a felhasználok értékelni tudják az animét. Igy pontosabb vissza jelzést kapva a mukáikrol. Ezzel és a statisztika rendszerrel akár versenyt teremtve a subok kozott a minőségi felirat iránt.
- Olyan hír rendszert melyen a subok tudják tájékoztatni a felhasználokat a dolgaikrol. (Ilyen sok fansub oldalán van, itt csak egybe lehetne megnézni mindet.)
- Bárkinek ingyen soha meg nem szunő saját fansub oldalt. (az oldal uzemeltetését válalva, szukség esetén egyéni domaint is beállitva.)
- Természetesen mindenki hozzáférhet a saját projektjeihez. Bármikor torolheti/szerkesztheti azt.
Ezen dolgoknak a kiegészitéséhez átbeszéléséhez szeretném kérni az ÖSSZES fansub segitségét. Mivel ezeket főként nektek készitem igy titudjátok legjobban, hogy mire van szukségetek. Szeretném hallani a véleményeteket rola. Feltéve hogy az nem arrol szól, hogy “Sokba fog kerulni fentartani.”, “Soha nem fogsz vele elkészulni, mert annyi vele a munka.”, “Szunjon meg az osszes gyujtő oldal.”. Köszönöm az aggodalmat, de az első kettő tudatában kezdtem el ezt az egészet, a harmadiknak a folyamatos leirása meg nem vezet minket sehova. Gyujtő oldalak mindig lesznek, animék mindig lesznek, forditások mindig lesznek. Akkor meg mi értelme van ellenségeskedni egymással. Ha lenne egy olyan hely ahol az emberek tobb forditotol is tudnának animét nézni és nem napok után kerulne fel az anime akkor a MagyarAnime sem szulethetett volna meg. Vagy legalábbis nem élnének meg a forditásaitokbol. Hosszu távon meg esetleg be lehetne fogni a nagyobb ujra feltoltoket hogy ahelyett hogy a tudtotok nélkul kitudja milyen minoségu animét toltenek fel. Többször fordito jelolés nélkul, inkább toltsenek fel nektek igy legalább senki nem dolgozik kétszer és koncentrálhatok arra amit szerettek csinálni, a forditásra.
Végul elnézést kérek a helyesirási hibákért, az esetleges elgépelésekért. Boven ki lehetne fejteni a fentieket, holnapig is irhatnám ezt a szoveget. Viszont nem azért vagyok itt hogy megmondjam a tutit mert én akkora nagy arc vagyok. Azért vagyok itt hogy létrehozzak egy olyan topicot mely reményeim szerint segit létrehozni egy olyan kezdeményezést melyben jol jár a néző is és a fordito. A gyujtő oldalak meg nem igazán érdekelnek. Én egy kozos platformot akarok ahol a hazai animés kozosség még több és még jobb minoségu animét tud nézni. Igaz hogy tagja vagyok egy gyujtő oldalnak, de mint néző kezdtem el ezen dolgozni és mint néző a nézők érdekeit nézem. Ahogy indavideon is megférnek egymás mellett a subok ugy itt is meg kell hogy férjenek. Végul bocsánatott kérek mindenkitol akinek a számitásait keresztbe huztam ezzel a topiccal. Csak hát már itt ulok ezen a projekten 4 éve azt akkor sehol semmi. Remélem ezzel a topiccal végre lesznek látható jelei ennek a kezdeményezésnek.
HellMester voltam köszönöm hogy időt szántál rám. Ezzek kapcsolatban minden gondolatott elolvasok. Viszont Discordon ne keresetek mert azután, hogy ezt kiraktam ki kell kapcsolnom (nem akartok a helyembe lenni).