A MagyarAnime.hu sara, avagy tíz kiló szekunderszégyen

Jó, így világos, hogy mit értettél priorizálás alatt, de alapvetően még mindig ott van az, hogy akkor másokét is fel tudjátok tüntetni, és nem kell külön nagy dolgot fűzni hozzá, csak egy plusz táblázat.

A csáléságra egyébként még javasoltam is olyat, hogy nullázzák az adatbázist, és feltöltőnként csinálják újra. Semmi válasz. Lehet, hogy drasztikus megoldás, de ha ezt a hibát ki akarod küszöbölni, akkor ez a legbiztosabb megoldás, főleg ha nagy számú anyaggal kell dolgozni egyszerre. Mivel egy bot (scrapper) úgy dolgozik, ahogy te azt megírtad. Ha rosszul írtad meg, akkor bizony szarul fogja visszaadni. De egy oldal működése is ilyen, hogy ha a kód rossz, akkor bizony error error hátán. Jobb esetben.

A dráma forrása elsősorban az, hogy amit ingyenesen megosztunk, az fizetős szolgáltatás mögé téve érhető el (ami full más jogi kategóriába teszi őket, de ezt Unkn0wnnak ecseteltem is), emellett pofátlanok is, és igyekeznek kibújni az ezzel járó felelősség és kötelezettség alól. (Amikor számon lettek ez utóbbival kérve, megpróbálták töröltetni a topikot, csak a moderátor nem hagyta.) Az, hogy rosszul van vezetve, még hagyján, mert rá való hajlandósággal lehet tenni ellene. A Gunnál és a Memnél is vannak rossz adatlapok, gyűjtések, viszont ők sk. javítják is. Ha valami hiányozna, eltűnt, akkor jönnek, hogy tudok-e segíteni. Tudok, persze, megteszem. Ezt a hajlandóságot és a saját vállalkozás iránti alázatot viszont nagyon hiányolom a szóban forgóktól. Ismerni kell a határokat, hogy meddig lehet elmenni, és ez nagyon nincs meg bennük.

És pont azért kell kritizálni, mert amint pont az előbb írtam Illetve Unkn0wnnak meg Superionnak. Ez a hobbi megtűrt dolog idehaza, a hatóságok nem ugranak azonnal a dologra – és jobb is így tartani, tisztán. Emellett úgy csinálni, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon. Gondolom szoktátok olvasni a fészes vitákat, mikor elkezdik, hogy “így a gyűjtőoldalak, úgy a gyűjtőoldalak”. A létjog megvan, de nem a saját gesztenye kikapargatásra kell fókuszálni, hanem a szimbiózisra. Tegyük hozzá vannak és lesznek, akik elvitatják ezt a csapatok, fordítók közül, mert ha már belefektettek ők is időt, energiát és nem utolsó sorban pénzt a fejlesztéseikbe, hogy saját szerver, azon megnézhetőek a videók, nem kell az avittos indára és az égő szemeteskonténerként működő videára és társaira hagyatkozni, akkor azt meg kell hagyni nekik és lehet egy linkkel mutatni rájuk, hogy “itt megnézheted”. Az adatbázisotok így sem lesz foghíjas, és tegyük fel hogy van másik fordító, akkor ők is megjelennek, ezzel az esély- és a választás egyenlősége is megmarad.

6 kedvelés

A hatóságok nem “hallgatólagosan megtűrnek” minket, hanem ha nincs feljelentés, nem tesznek semmit, mert nincs, aki jelentkezzen, hogy helló, engem megkárosítottak. Ha lenne, aki feljelentene minket, akkor a hatóságok nem mondanák, hogy “Jaj, hagyjuk már őket békén”, ez nem jófejség a részükről. Egész egyszerűen arról van szó, hogy nekik nem feladatuk indok nélkül aktívan megkeresni a szerzői jogokat sértő egyéneket és csoportokat. A torrentoldalakkal is akkor foglalkoztak, amikor feljelentették azokat.

Egyébként igazából azt nem értem, hogy mire jó a gyűjtőoldal? Nem csinál semmit. Ha lefordítok egy sorozatot, akkor akik az én feliratommal akarják nézni, azok onnan fogják letölteni vagy streamelni, ahova én töltöm fel, nem? Mi ezzel a probléma? Miért kell más oldalakon tárolni, megosztani, embeddelni valamit, amit én készítettem, és pontosan ugyanúgy elérhetővé is tettem.

Nekem itt bukik ez az egész “mi a közösségért tesszük” történet. Ha a közösségért lenne az oldal, akkor csak linkek lennének rajta. “XY-t akarsz nézni? Tessék, itt a link a weboldalára/indás csatornájára, egyébként jó arc.” Ennyi. Egy tartalomnak elég egy helyen elérhetőnek lenni, mindenki más, aki kéretlenül elérhetővé teszi a saját platformján, csak a saját maga érdekében teszi, nem a közösségért. Ha valamit elér vele, akkor az a közösség megosztása, a fansubberek ilyen-olyan megkárosítása. Nem feltétlenül anyagilag, de mondjuk egy kisebb, kezdő, de lelkes csoportnak nem feltétlenül tesz jót, hogy elszipolyozzák az oldaláról a nézőket. Képzeld el, hogy fordítasz valamit, dolgoztál rajta, és lesz kemény 9 megtekintésed, mert a másik 991-et elvitte egy nagy oldal, ami nem tett semmi mást, csak kitüsszentett egy botot, ami lényegét tekintve ellopta valaki más munkáját.

Szóval nem, én továbbra sem hiszem, hogy akár csak egy ilyen oldalra is szükség lenne. Infót adni, hogy hol mit lel meg az ember egy nagyon remek kezdeményezés, de más tartalmait megosztani szimplán parasztság.

7 kedvelés

Ha embedelik, akkor is elszámolódik nézettségként, de ha saját lejátszó alá teszik, nem fogja. Csak az MA nem valódi embed, nem számolódik el semmi a statisztikából.

Szerk.: Az ő állításuk szerint meg igen, csak épp ennek semmi lenyomata, látszata a számokon. Vagyis a hazug embert hamarabb…

Itt van a kutya elásva, nem? Főleg azzal a mentalitással, hogy ami fent van a neten az szabad préda, tulajdonképpen mi akadályozza meg bármelyik gyűjtőoldalt, hogy az eredeti készítő számára a lehető legbarátságtalanabb módon ossza meg az utóbbi által fordított dolgokat? Semmi, ugye? Örüljünk, hogy macera lenne letölteni a videókat és feltölteni a saját Inda csatornájukra? Ilyen körülmények között számomra az az egyetlen logikus megoldás, hogy a közösség kerek perec elutasítja a gyűjtőoldalakat. Gyűjtsék azt, aki szeretné, ha gyűjtenék. Kérjenek engedélyt, és ha valaki nem kér belőlük, akkor tartsák tiszteletben. Ha ez működhet, akkor esetleg van arany középút. De működhet? Működik?

2 kedvelés

Működhet, ugyanis vannak olyan gyűjtőoldalak, akik elnyerték több csapat jóindulatát (borzalmasan hosszú thread, de itt lehet látni), míg vannak, akiket nem igazán szívlelnek. Nyilván a módszereikben, hozzáállásukban és kommunikációjukban kell keresni a választ, nem az oldal designjában vagy a nevében.

Na akkor még egyszer, csak hogy gyakorolhassak. :smiley: Követtem a témát, kommenteltem is, de nekem inkább egy (túl) jónak hangzó ígéretnek, mintsem megvalósítható tervnek tűnik. Mert persze, papíron minden jól működik, de a valóság tudjuk, milyen.

Persze, nyilván sok időre van szükség hozzá, és “tökéletes” megoldás valószínűleg nem lesz. De a fejlődés megindult, több gyűjtő is belátta, hogy van egy jobb út, aminek örülni kell.

Csak én érzem úgy, hogy ha annak is örülni kell, hogy egyes oldalak rájöttek, hogy nem szép azoktól lopni, akik munkája nélkül nem lenne weboldaluk, akkor rendkívül alacsonyan van a léc? :stuck_out_tongue: Vagy ennél azért jobb a helyzet?

3 kedvelés

Amíg az AnimeDrive és a MagyarAnime ilyen alacsonyan tartja a szintet, és Facebookon nem tudod meggyőzni az embereket, hogy csak saját magukkal basznak ki, tényleg ilyen borzalmas a helyzet.

Nem erdekel, megnezem naluk mert kenyelmesebb ott nezni mint heti szinten 5 -6 masik oldal bongeszni mi jott ki mi nem. Nem fogok itt utalkozni nekem kenyelmes hasznalni. 12 reszes animeket semmilyen korlatozast melelt nezek vegig, nem kell letoltenem, parosithatnom a felirattal stb.

Basszus, minden link rendszerezve van, az animék megjelenéséről egy oldalon kapsz infókat, ha fizetni kellene érte is könnyebb mint 15oldalt nézegetni egyszerre… és miért lenne baj ha pénzt kérnének érte? Csináld meg magad ingyen és tedd ki a közösbe… Rohadtul el vannak tevedve itt sokan…

És ez csak két idézet Facebookról, az MA Discordról inkább nem is merek hozni semmit.

8 kedvelés

Üdv Ricz és mindenki más, aki lehúzza a magyaranime.hu-t!
Nem egészen értek egyet, ezzel a szöveggel. Természetesen, ha valaki meg akarja/tudja cáfolni az általam leírtakat, nyugodtan tegye, minden nézőpont megvizsgálására vevő vagyok.

Szerintem ha valaki le akarja tölteni az adott animét, de ahol van, ott nem ingyenes, egyszerűen megfogja magát és átmegy egy másik oldalra. Ha az embernek nem kell 200 fansubber oldalra bejelentkeznie, akkor az már tényleg ne jelentsen problémát, hogy az ingyenes letöltésért átmegy 1 darab másik oldalra.

Szerintem, ha valaki sokallja az összeget, nagyon egyszerűen nem támogat. Azt meg abszolúte nem értem, hogy hol van “erőszakos zörgetés”.

Ebbe tényleg bele kell, hogy kössek, ugyanis ez egy teljesen elavult dolog. Jelenleg nincsenek reklámok az oldalon, és nem is voltak a közelmúltban. Plusz még az is ott van, hogy nem mindegyik animés oldal reklámmentes.

Ehhez a bekezdéshez annyit tudok írni, hogy egy átlagos nézőnek tök mindegy, hogy mennyibe kerül a szerver fenntartása. Ha és amennyiben valaki akarja támogatni, akkor támogassa. A legtöbb embernek több, mint 2 agysejtje van, tehát el tudják dönteni, hogy akarják-e támogatni az oldalt vagy sem, és ha túl sok a támogató, akkor nyilván valamit kell kezdeni a pénzzel. Ha valakinek ez nem tetszik, akkor írj egy olyat, hogy “ez így nem jó”, de azzal előrébb nem vagyunk.

Velem még sose történt ilyen, eleve, hogy egy résznyi anime nagyjából 20-25 perces, tehát egy óra alatt nem is tudsz megnézni, csak 3 részt.

Ha érdekelnek az infók, hogy miért van leállás, akkor felmehetsz Discordra, vagy másik alternatíva, hogy ideiglenesen átmész egy másik oldalra.

A legtöbb fordító eleve az animében feltünteti, hogy “fordította: XY”, ha ezt nem teszi meg és rossz forrást jelölnek meg, akkor csak saját magára vethet. Amúgy én azt sem hiszem el, hogy csak a magyaranime.hu tévedett eddig ilyen dolgokban.

Ezt a bekezdést biztos vagyok benne, hogy a teljesség igénye nélkül írtad. Hamis vádakkal dobálózva leírtad, ami csak a csövön kifért. Ez teljes egészében egy baromság.

Üdv Hametsu, és mindenki, aki szerint itt hazudozás és lehúzás folyik!
Valószínűsítem, hogy mások is fognak még válaszolni, de addig is, amire tudok, engedd meg, hogy én válaszoljak.

Itt magáról az elvről van szó továbbra is, hogy olyan dolgot tesznek paywall, támogatás mögé (mert az újabb ingyenes letöltési lehetőség sem érhető el mindenkinek, ráadásul eléggé korlátozott), ami ingyenes. Egyrészt a subok oldaláról is le lehet tölteni, de ne menjünk messzire: az Indavideóról is le tudod tölteni egy ingyenes oldal segítségével - pont onnan, ahonnan ők is behúzzák a videókat.
(zárójeles megjegyzés, de azért tényleg nem rakétatudomány nagyjából 20 működő subot észben tartani és szezononként csekkolni, hogy mit ki visz, már csak azért sem, mert az indáról grabbelt videó egy rossz minőségű 720p, a csapatoktól pedig sok esetben 1080p is tölthető)

Az erőszakos zörgetés például ott van, hogy “ezért idén sem kell reklámokat tennünk az oldalra”. Egyszer vannak reklámok (amiről volt szó az írásban is, bár én nem használom az oldalt, és alapból AdBlockerem van, szóval nem is tudnék róla), egyszer azt mondják, hogy “most épp nem kell”, másszor pedig elvagiznak azzal (másik Toshos posztban), hogy ők az egyetlen reklámmentes gyűjtő.

Egy átlagos nézőnek mindegy. Tulajdonképpen az üzemeltetőn kívül mindenkinek mindegy. Ami nem mindegy, hogy mit hazudnak. Egyszer ennyi, egyszer annyi. Ráadásul olyan szerverárakat is mondtak, amikre még a legrégibb, legnagyobb fansuboknak sincs szüksége. Figyelembe véve azt, hogy ők állításuk szerint semmilyen videót nem tárolnak a szerverükön, ez még meglepőbb.

Egyrészt maga az elv is érdekes (számomra), de vegyük csak azt, hogy nem csak 22 perces animék vannak, hanem mondjuk shortok is. Ha meg akarok nézni egy 12*3 perces animét (mondjuk a Rail Romanesque!-et), akkor letilt? Hiszen 36 perc alatt 12 részt nyitottam meg.

…harmadik alternatíva, esetleg üzemeltetőként kiírhatod, hogy mi a helyzet magára a weboldalra is. Nem egyszerűbb mindenkinek? ^^

És megint itt tartunk. Jó lenne, ha nem részesítenénk előnyben a gyűjtőket a subokhoz képest. A fansubosok azok, akik a feliratot készítik, nem a linkgyűjtők, így ezért a munkáért minden “dicsőség” őket illeti meg. Nehogy már nekünk kelljen rohangálnunk és különféle módszereket kitalálnunk azért, hogy egy gyűjtőoldal ne vigye el az érdemet előlünk.
De az valóban tény, hogy nem ők az egyetlenek, akik ebből a szempontból hibáznak. A(z egyik) fő probléma a hozzáállásukban rejlik.

Őőőő, nem. Hadd ajánljak figyelmedbe egy hasonlóan hosszú topikot, bár már csak az elején is látszik az, amit mondtunk.
Pár hete a MagyarAnime “diplomáciai ajánlatot” tett nekünk. Itt kerek perec kijelentették, hogy mivel botok dolgoznak, nem tudják a forrásokat egyesével ellenőrizni (első poszt, 2. pont). Amikor szóvá tettük, hogy ez azért így nem teljesen okés, olyan válaszokat dobtak, hogyha mi találunk valamit, ami hibás (mondjuk rossz linkelés, rossz forrásmegjelölés), akkor majd mi szóljunk és ők javítják.
Ha megnézed az előző pontnál forrásként jelölt képeket, látszik, hogy a Naruto-kunosok feliratánál az AnimeDrive (linkgyűjtő oldal) van megjelölve forrásként, az általam is linkelt threaden ott van, hogy többször takaróznak azzal, hogy botok dolgoznak, és inkább mi javítsunk helyettük.

3 kedvelés

Persze ezt te így gondolod, de attól még illik feltűntetni a csapatot is mivel a fordító az nagy esélyel egy csapat tagja. Szóval ha az oldalon nincs megjelölve a néző nem fog egy könnyen eljutni a fordító csapat oldalára.
Továbbá ha nem jutnak el a nézők a fordító csapat oldalára akkor a csapat miből tartja fent magát? Mivel a fordítók sem puszira kapják a webtárhelyet nekik is kell hozzá támogatás. De ha nincs megjelölve akkor a magyaranime kapja meg az esetleges támogatást ami a fordító csapatnak járna.

Ez nem baromság mivel ha a magyaranime miatt megszűnnek a fordító csapatok csak az a fordítás marad meg amit a speedsubok csinálnak. Lehet, hogy a magyaranimének az elég, de azok akik hozzászoktak az igényes munkákhoz azok agyvérzést kapnak.

1 kedvelés

Mondjuk nem tudom, tudod-e, de cégeknél, áruházakban, mindenhol van ilyen lehetőség. Reklamáció címszó alatt fut ^^

Valóban. De tudod, az áruházak maguk is figyelnek arra, mit adnak ki, és nem csak a reklamációkra hagyatkoznak.

3 kedvelés

A legtöbb csapatnak nem azzal van a gond, hogy egy linkgyűjtő csapat egy helyre akarja gyűjteni az animéket, ezáltal átláthatóbbá tenni. A gond az, hogy ezt nem a nézőkért teszik, hanem önérdekből. Azért, hogy minél több látogatottság legyen, és minél több pénzt szerezzenek mások munkájával. És mint MA esetében, próbálják hülyének nézni az embert, és mindenféle hazugsággal állnak elő. És itt kezdődnek a gondok. És csodálkoznak, hogy a fansubok nem veszik őket emberszámba. Azt majdnem biztosra tudom állítani, hogy ilyenek miatt a nagyobb, régóta tevékenykedő csapatok nem fogják abbahagyni, viszont attól még nem szép, amit művelnek.

2 kedvelés

Szerintem azért a magyaranime is figyel annyira, mint az áruházak, mert, mint ahogy te is írtad “HA találtok hibát”. Ebből szerintem logikusan következik az, hogy megpróbálnak nem ejteni hibákat.

Nagyon sok hype animénél is előfordul, hogy hibásak a linkelések, vagy össze-vissza vannak. És ahogy meg is mondták: nem bug vagy programozási elégtelenség, hanem kifejezetten funkció az, hogy össze-vissza linkel. Ezek után én elhiszem, hogy talán, néha átnézik, de ötletem sincs, hogyan és milyen gyakran teszik ezt meg.

1 kedvelés

Végigolvasva a kommenteket olyan érzésem van, hogy a nézők és az említett gyűjtőoldal fordítva ül azon a bizonyos lovon, de mindegy, megismétlődhet a múlt, ha nagyon elfajul a helyzet…

Illetve az adományos bögre erőszakos kongatása nem új keletű dolog, 11 éve se tetszett a gyakorlat, ahogyan most se.

Gyűjtögetés meg miegymás (2011)

Viccesnek tartom, hogy a történelem megismétli önmagát…

6 kedvelés

Emberek vagyunk, sajnos könnyen és gyorsan felejtünk