Az utóbbi napokban volt néhány szabad, csendes órám, így az itteni hadállást is megforgattam párszor oda-vissza az agytekervényeim között. Az előző kommentem óta a MA.hu stábja (vélhetően miután elolvasták, amit ide írtam) igyekezett foltozni a helyzetet, és ők maguk jegyezték fel az oldalukon található projektünk üzenőfalára, hogy nálunk a megjelenés napján ott a felirat. Rendes gesztus lett volna ez tőlük, ha maguktól jut eszükbe, nem pedig kvázi közvetett kérésre teszik. Na, de mindegy is. Csak gondoltam lezárom azt a történetet
Aztán jött a stáblistás jelenet, és mint a Marvel mozik esetében, itt is jelentkezett némi extra tartalom. Két platformon is megkerestek (a mi oldalunkon friss accounttal regelve, privát üzenetben), idézem:
Felhasználónév: adocsalo
"Üdvözlöm Tapion-sama a magyaranime.hu tol kereslek téged.
Régebben volt kisebb nagyobb összetűzések az egyik tulajjal, most azért keresem meg önt hogy ezt a viszályt kicsit megpróbáljam helyre rakni vagy egy kicsit javítani a kapcsolatunkon."
Majd ugyanezt e-mailben, Drakula_GetSee alcemistfullmetal@gmail.com címről. Degeci ez a Drakula.
Mivel úgy fest, olvassák azt, amit ide írok, jelentem: ez a felület itt tökéletesen megfelel a kommunikációra, nem fogok külön tárgyalóasztalhoz ülni veletek. Évtizedek óta példátlan részünkről, hogy egy közös ügy érdekében összefogjunk más csapatokkal (ennek megvan a maga oka, de ezt most hagyjuk, régi história), nem most fogjuk megkerülni őket és a háttérben egyezkedni veletek. Úgyhogy ha szeretnétek valamit, itt megtaláltok, ebben a nyilvános topikban. Pont.
Na de jöjjön, ami miatt elkezdtem ezt a kommentet: igazából az elmúlt napokban ráébredtem, hogy mi a legnagyobb problémám az MA.hu-val és úgy a gyűjtőoldalakkal általában (tisztelet a kivételnek, persze). És talán ha egy hangyaherényit ebből a szemszögből vizsgáljuk a dolgokat, körvonalazódhat egy megoldási javaslat, ami ugyan kedvezőtlenebb lenne a gyűjtőoldalak számára, de végre betölthetnék funkciójukat, és a fansub csapatok/oldalak létjogosultsága is megmaradna, ergo véget érhetne ez az egész szájtépés, és mindenki koncentrálhatna arra, amit kitűzött maga elé célként. A probléma pedig nem más, mint hogy nem gyűjtőoldalként funkcionálnak, hanem kvázi versenyre kelnek a fansub oldalak látogatóiért (lásd MA.hu úgy hivatkozik az újonnan beszipkázott sorozatokra,
hogy “projektek”). Konkrétan arra hajtanak, hogy elcsábítsák magukhoz a nézőket azáltal, hogy az aktuálisan futó sorozatokat - minőségtől függetlenül - a leggyorsabb csapattól szipolyozzák be magukhoz, és teszik elérhetővé az oldalukon. Kérem szépen, ez nem gyűjtés. Ez szenzációhajhászás. Emiatt van ez az egész balhé.
Egy ideális világban szerény véleményem szerint a gyűjtőoldal azt a funkciót látja el, hogy a régebbi (értsd: már kifutott, nem aktuális) animesorozatok, amiknek eléréséhez eléggé kacskaringós, nem éppen sárga kövekkel kirakott út vezet, elérést biztosítanak. Ezeket kellene gyűjteni (csak hogy néhány régi, idehaza is játszott sorozatot említsek: Ezüst Nyíl, Candy Candy, Manóvári Manók), nem pedig begyűjteni az éppen aktuálisan futó sorozatok legújabb epizódjait, hogy ezáltal a felirat készítőit (és ebből következően az igényes nézőket - lásd korábbi írásom) károsítsátok meg. Nem azt mondom, hogy legyen retro minden gyűjtőoldal, félre ne értsetek. Azt mondom, hogy szerintem az lenne a tiszta, ha minden aktuális, futó, szezonális animesorozat csak az évad (vagy sorozat) végén, egyben kerülne fel egy ilyen oldalra. Így a gyűjtőoldal ténylegesen gyűjteményt hozna létre, nem pedig mások munkásságán élősködne, a fansub csapatok pedig folyamatosan biztosítanák saját oldalaikon a friss tartalmakat.
Annyira meggyőztem magam arról, hogy ez lenne a mindenki számára - nem megnyugtató, nem elfogadható, hanem - helyes, morálisan nem megkérdőjelezhető megoldás, hogy immár abszolút indokolatlannak tartom a heti epizódokat késleltetve megjeleníteni egy ilyen oldalon. Azt csupán egy “árány” középútnak tartom a “húzzuk be a videjót mihamarabb, hogy kűggyék a pééézt!!!4!!” és a gyűjtő-funkcionalitásnak megfelelő tartalomkezelés között.
Kíváncsi lennék a többi csapat véleményére ezzel kapcsolatban. Az MA.hu álláspontja is érdekelne, bár nagyobb összegben mernék fogadni rá, hogy senkit sem fognak meglepni vele