Eltelt 2 hét a nyilvános callout óta. Az utóbbi napokban viszont egyre inkább egy lövészárokháborúvá vált, aminek egyetlen célja van mindenkor: hergelni és felőrölni a másikat. Ez abban a formában mutatkozott meg, hogy konstans nyomás alatt tartotta a két fél egymást, várva, hogy mikor lesz a másiknak elege a helyzetből. Ez a pillanat tegnap jött el, mikor váratlanul az AnimeGun Discord szerverén egy beszélgetésben feltűntek az AnimeDrive és a MagyarAnime főbb tagjai, amihez becsatlakoztak az AnimeGunból is többen, és kitöltöttük 20-an a hangos szobát. Ez volt az alapja a mostani topiknak is.
Abban többen is egyetérthetünk, hogy kell egy pont, hogy mikor zárul le valami. Véleményem szerint ennek most kell eljönnie, és leginkább a beszélgetésnek voltak bizonyos sarokpontjai, de korántsem nevezhető teljesnek. Részint azért, mert hiába én nyitottam az előző topikot, elindítva ezzel a lavinát és a nyomásgyakorlást, nem vagyok abban a helyzetben, hogy a csapatok összességének nevében beszélhessek.
Ezért most elsődlegesen a csapatokhoz szólok nyilvánosan.
Vegyünk most egy nagy levegőt, és a következő héten próbáljuk meg magunk közt, nyilvánosan megvitatni az alábbiakat. Erre most azért van szükség, hogy legyen egy nyilvános formája a dolognak, ami bárki számára visszakereshető, ellenőrizhető és esetleg számon kérhető. Az alábbiakban csak és kizárólag az adminisztratív jellegű pontokat szedtem össze, amelyek reményeim szerint - valamennyire ismerve titeket - közösek. Ha mégis lenne eltérés, hozzáfűzött gondolat, szabadon tegyétek meg.
1. Azon csapatok, akik saját szerverrel, videómegtekintési lehetőséggel rendelkeznek (pl. UraharaShop, Naruto-Kun, Guddo-Fansub, AnimeAddicts, DragonHall+, Nanashi) megtarthassák tisztán ezt a saját oldaluk keretében. Az ő projektjeik esetében az oldalukhoz vezető linket kapjanak, és az ő projektjeiket nyilvános megosztóra újrafeltöltőktől sem kerülhet beágyazásra.
1.1 Közös projektek esetén, ha az egyik fél saját szerverrel, videómegtekintési lehetőséggel rendelkezik, az ő javukra dőljön el a kihelyezhetőség kérdése.
2. A csapatok részéről legyen lehetőség a visszalépésre, az eltávolításra, egy ún. opt-out megoldásra, ha nem kívánnak már megjelenni az adott oldalon. Ezesetben a döntésük tiszteletben tartandó, és választható legyen hasonlóan az oldaluk linkelésével vagy “a teljes kivonulásra”, azaz még az átlinkelés se legyen.
2.1 Ha egy csapat vissza kíván lépni, és van olyan tartalom tőle, amely közös egy olyan csapattal, amely nem kíván visszalépni, előzetesen beszéljék meg egymás között az adott mű maradását.
3. Akik úgy döntenek, hogy a tartalmuk megjelenjen az adott oldalon, választhassanak az alábbi lehetőségek közül:
3.1. Késleltetett kihelyezhetőség. Ez a megoldás lényegében annyit jelent, hogy a megadott időig még egy előhírnök bejegyzés sem jelenik meg, legfeljebb a híre, hogy kiadták, az ő csatornájukon/oldalukon megtekinthető. A késleltetés idejéről a csapat maga dönthessen.
3.2. Időzített kihelyezhetőség. Ez a megoldás hasonló lenne a YouTube Premierhez: a rész felvezetésre kerül, azonban egy visszaszámláló pörög majd ott a megadott idő lejártáig. A késleltetés idejéről a csapat maga dönthessen.
3.3. Azonnali kihelyezhetőség. Ez a megoldás lényegében nem érdemel különösebb magyarázatot.4. Az adminisztráció legyen tiszta mindenkire nézve. Ez az alábbi alpontokat jelenti.
4.1. Az adatlapon a tényleges fordítócsapat kerüljön megnevezésre. Ha több csapat közös projektként fordította, mindannyian legyenek pontosan és egyenlően megjelölve, ne csupán a feltöltő.
4.2. Ha több csapat különállóan készítette, akkor egyformán jelenjenek meg az adatlapon, a nézőnek legyen lehetősége választani, kitől óhajtja megnézni az adott művet.
4.3. A csapatok munkái ne keveredjenek egymáséival.
4.4. A csapatok tartalmai a saját csatornáikról kerüljenek embedelésre.5. A feltételek legyenek kiterjesztve a csapatok örökölt munkáira is. Vagyis “A” csapat megszűnésekor, ha “B” csapatba olvadt vagy kapta meg a munkáit, akkor a “B” csapat rendelkezhessen az “A” csapat munkáiról is.
6. Azon régi művek esetében, amelyek senkihez sem tartoznak, és nincs bizonyossággal feltüntetve, legyen egy “átmenetileg nem elérhető” jelölés a fordító helyén. Az ő felirataikat ugyanis nem kezeli senki, a feltöltőkre van bízva, hogy megjelölik-e vagy sem, és abban az esetben vissza kell fejteni, hogy ki is volt a fordító.
7. A statisztika legyen időszakosan lekérhető. Ha valaki igényt tart rá, ne kizárólag az oldalon nézhesse meg, hanem legyen a csapat számára egy könnyebb megoldás is, mint mondjuk egy hírlevél formájában, amely heti vagy havi vagy akár éves adatokat mutat.
7.1 A mű alatti kommentelés legyen kérésre letiltható, vagy a statisztikához hasonlóan továbbítható a csapat részére.
8. Az adminisztráció és a megoldások betartása legyen szabadon ellenőrizhető.
Pár megjegyzés a részemről:
- Jelenleg a 4.2 pontban írott dolog legjobb tudomásom szerint fejlesztés alatt áll pár gyűjtőoldalnál, szóval lesz, csak türelmesnek kell lenni e téren, ahogy a korábbi adathalmazok korrekciója kapcsán is.
- Ugyanilyen a 6. pont is, amely kapcsán érdemes türelmet gyakorolni, hiszen az erre szolgáló információs bázis is előkészületben van.
- Tekintve, hogy csak adminisztratív kérdéseket érintettem a pontokban, a működési elvet se tartsátok magatokban (letölthetőség, fenntartási rendszer átvilágíthatósága stb.). Abban vannak éles különbségek szerintem, ezért is hagytam ki és szorítkoztam arra, ami biztosan közös.
- Az első válaszban kéretik megnevezni a csapatotokat, mert nem mindenkinél szerepel a profilon vagy az avatarra kattintva felbukkanó kisablakban. (Tudom, megnéztem az előző topikban a hozzászólóknál egyesével.) Illetve, akiknek van saját Inda csatornája, az nevezze meg, mert úgy tömegével lehet javítani rekordokat. Addig is legalább a javításokat tudják az illetékesek végezni, amíg mi itt megbeszéljük és átbeszéljük a dolgokat.
- Ha olyan szempont merülne fel, amiről eltérőek a vélemények, írok a kommentek alapján összegzőt a folyó hét végén, és majd a jellegéből adódóan igyekszem megoldást találni rá.
- Ha lehagytam volna valamit, beleszerkesztem. Ezért a végleges szerkesztési változat lesz a döntő súlyú.
Első szerkesztés: Az @SHSL_Ezra által felvetett pontosítások bekerültek.